Severna Koreja odbila ponudu Seula za razgovore

Seul je juče formalno ponudio razgovore Severnoj Koreji o nastavku rada Kaesonga i dao rok za odgovor 24 sata, uz upozorenje da bi u suprotnom mogao da preduzme "značajne mere"

  • 1

Severna Koreja je odbila ponudu za početak razgovora o ponovnom pokretanju proizvodnje u zajedničkoj industrijskoj zoni Kaesong, javila je danas agencija Jonhap citirajući Nacionalnu komisiju za odbranu Severne Koreje.

Seul je juče formalno ponudio razgovore Severnoj Koreji o nastavku rada Kaesonga i dao rok za odgovor 24 sata, uz upozorenje da bi u suprotnom mogao da preduzme "značajne mere".

Komisija za odbranu Severa je, međutim, poručila da, "ukoliko marionetski režim Južne Koreje nastavi da pogoršava situaciju, od nas će zavisiti da li ćemo preduzeti finalne i odlučujuće značajne mere", prenela je južnokorejska agencija.

Južnokorejski ultimatum je viđen kao prikrivena pretnja da bi se Južna Koreja mogla sasvim povući iz kompleksa u kome u 123 fabrike Juga radi 53.000 Severnokorejaca.

Seul je rekao da nudi razgovore na radnom nivou kako bi se rešila pat-pozicija oko Kaesonga, retkog simbola saradnje među dve Koreje koji je postao žrtva rastućih vojnih tenzija na korejskom poluostrvu.

Osnovana 2004. godine, zona se nalazi 10 kilometara od granice unutar Severne Koreje i izvor je čvrste valute Pjongjanga kroz plate zaposlenih, prihode i takse.

Međutim, Pjongjang je povukao iz zone sve radnike 9. aprila i prekinuo operacije razljućen pominjanjem Juga da će primeniti "vojni" plan zaštite svojih građana u zoni.

Južnokorejske firme koje posluju u Kaesongu poručile su da će se boriti za zaštitu svojih investicija bez obzira na to kakva bude odluka Seula, preneo je AFP.

Predstavnik kompanije Ok Sung Seok je rekao novinarima da su oni odlučili da zaštite industrijski kompleks Kaesong bez obzira na teškoće s kojima se mogu suočiti.

Trenutno u zoni boravi oko 170 menadžera i vlasnika iz Južne Koreje, od oko 850 koji redovno svakodnevno rade tamo i organizuju proizvodnju i staraju se o svojim firmama.

I bez Kaesonga situacija na korejskom poluostrvu je opterećena napetostima i pretnjama izazvanih nuklearnom probom Pjongjanga februara meseca koja je dovela do novih sankcija Ujedinjenih nacija. Pjongjang je odgovorio pretnjama da će napasti južnog suseda i preduzeti nuklearni napad na SAD. Sever je 3. aprila blokirao sve prilaze Keasongu.

Projekt je nastao kao deo "Politike sunca", međukorejskog pomirenja, koje je inicirao krajem 1990-ih južnokorejski predsednik Kim Dae Džung tokom istorijskog samita sa vođom Severa Kim Džong Ilom 2000. godine.

Ona funkcioniše kao zona zajedničkog ekonomskog razvoja u kojoj u firmama iz Južne Koreje s modernim tehnologijama rade jeftini, obrazovani i obučeni radnici Severne Koreje.

Severna Koreja je početkom nedelje zatražila da bude priznata kao nuklearna sila, odbacujući uslov Sjedinjenih Država i Južne Koreje da pristane da odustane od svog nuklearnog programa ukoliko želi da počne pregovore.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA