Predsednik Federacije BiH pomilovao kriminalce i ratne zločince Orića i Hadžića

Uhapšeni predsednik Federacije BiH pomilovao je 32 zatvorenika, među kojima i Nasera Orića i Merseda Hadžića, a od maja 2011. do decembra 2012. godine Budimir je od 435 zahteva za pomilovanje osuđenika uvažio čak 162

  • 8

Uhapšeni predsednik Federacije BiH Živko Budimir, koji se tereti za umešanost u korupciju, pomilvao je 32 zatvorenika, među kojima i Nasera Orića i Merseda Hadžića.

Federalni mediji objavili su da je od maja 2011. do decembra 2012. godine Budimir kao predsednik Federacije BiH od 435 zahteva za pomilovanje osuđenika uvažio čak 162.

Budimir je tako u roku od 20 meseci odlukama o pomilovanjima od prestalog dela kazne oslobodio 32 zatvorenika, uslovno je pustio njih devet, a za 59 njih je čak doneo odluke o skraćenju kazne.

Budimir je uhapšen u jučerašnjoj akciji Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kodnog naziva "Patriot" sa još nekolicinom svojih saradnika i postao prvi visoki funkcioner Federacije BiH osumnjičen za umešanost u korupciju.

Predmet istrage je pomilovanje jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH Merseda Hadžića, zvanog Miršo Švajcarac, koji se inače dovodi u vezu s kriminalnom grupom Zijada Turkovića, a koji je po Interpolovoj poternici uhapšen u Hrvatskoj, a zatim izručen Bosni i Hercegovini.

Pre pomilovanja Švajcarac se nalazio u Kazneno-popravnom zavodu Zenica na izdržavanju dvoipogodišnje kazne zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu "Inkognito" krajem 2008. godine.

Među ''zvučnim'' imenima koje je Budimir pomilovao je i Naser Orić, ratni komandant srebreničke odbrane, kojem je dvogodišnja kazna za nezakonito držanje oružja preinačena u uslovnu u trajanju od četiri meseca.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA