ZASAVICA: Izabrana Runda, nova mis magarica! (FOTO)

U velikoj konkurenciji koleginica, Runda je trijumfovala jednoglasnom odlukom žirija, sačinjenog od novinara i zaposlenih u ovom rezervatu

  • 0

Osmomesečna magarica Runda osvojila je prestižno priznanje najlepše životinje te vrste u prirodnom rezervatu Zasavica pored Sremske Mitrovice. U velikoj konkurenciji  svojih koleginica, Runda je trijumfovala jednoglasnom odlukom žirija, sačinjenog od novinara i zaposlenih u ovom rezervatu.

Specijalno ukrašena za ovu priliku, Runda je bila nagrađena specijalnim obrokom i velikom pažnjom prisutnih posetilaca, a nakon proglašenja, strpljivo je pozirala fotoreporterima i kamermanima okićena vencem od jorgovana.

Izbor za najlepšu magaricu je organizovan u okviru "Dana magarica", koji se svake godine održava u ovom parku prirode. Pored izbora za najlepšu životinju,  prisutni gosti su mogli da probaju paprikaš od magarećeg mesa, a prisutne dame su mogle da koriste kozmetičke kreme napravljene od magarećeg mleka.

Kao i svake godine, gosti su sa svih strana okupirali Zasavicu. Bilo je turista iz Japana, Australije, Nemačke, Mađarske, ali i iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Zanimljivo je da se od ovih magarica pravi i najskuplji sir na svetu. Za kilogram ovog sira je nophodno izdvojiti 1000  evra, a prisutni gosti su imali sreću da probaju i ovaj proizvod divne životinje. 

Direktor rezervata "Zasavica" Slobodan Simić ističe da je magareće mleko izuzetno zdravo, kao i da ima i lekovito dejstvo. Njegova visoka cena je posledica komplikovanog procesa proizvodnje.

- Za kilogram sira potrebno je oko 25 litara, a litar košta 40 evra! Zato je sir skup. On se dobija potpuno prirodnim putem, a kako je ono izuzetno dobro za kožu, a i najsličnije je ljudskom, pa zato čak i naše bebe mogu da ga piju bez pripreme. Čak 60 puta je bogatije vitaminom C od kravljeg mleka, pa je dobro i za one koju boluju od astme, bronhitisa ili se oporavljaju od teških operacija - objašnjava Simić.

On je nakon proglašenja pobednice, istakao da se u ovom parku prirode radi na zaštiti i umnožavanju ovih životinja.

- Cilj ove manifestacije je da se ljudima približi magarac, koji izumire. Mi ovde u rezervatu želimo da ih umnožimo i da ih što više približimo našim gostima. Magarac je jedna božanstvena životinja, koja je sve samo ne glupa i naposlušna. Poznata je priča vezana za ovu plemenitu životinju kada se ukopa, pa neće dalje. Magarac se ukopa zato što je izuzetno ineligentan, stane tamo gde oseti opasnost.  Međutim, kad ga mazite i pazite, on je poslušan, miran i vredan - istakao je Simić.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA