Italijanska vlada položila zakletvu

Prvi čovek vlade je Enriko Leta, a pojavilo se i novo ministarstvo - za integraciju i pitanja migranata. Aktuelna vlada formirana je tek dva meseca posle parlamentarnih izbora održanih 24. i 25. februara

  • 0

Novi premijer Italije Enriko Leta i 21 ministar njegovog kabineta položili su danas zakletvu pred predsednikom zemlje Ðorđom Napolitanom, javile su agencije.

Aktuelna vlada formirana je tek dva meseca posle parlamentarnih izbora održanih 24. i 25. februara, na kojima nijedna od partija nije osvojila veću prednost, pa je odsustvo većine u Senatu (gornjem domu) prinudila dve glavne suprotstavljene snage da formiraju koalicionu vladu.

Leta predstavlja levocentrističku Demokratsku stranku, kao i devet ministara.

Naročitu ulogu u kabinetu dobija vicepremijer - sekretar partije desnog centra Narod slobode Anđelino Alfano, koji je istovremeno i ministar unutrašnjih poslova.

Šef diplomatije postala je jedna od vođa Radikalne partije Ema Bonino, a na čelu ministarstva privrede je generalni direktor Banka Italije Fabricio Sakomani.

Pojavilo se i novo ministarstvo - za integraciju i pitanja imigranata, na čijem je čelu prva tamnoputa ministarka u istoriji zemlje, poreklom iz Demokratske Republike Kongo, Sesil Kuenž.

Mnogi od njih na svečano polaganje zakletve došli su u Prazničnu salu predsedničke palate Kvirinale sa prijateljima i rođacima, navode agencije.

Na ceremoniju je senku bacio incident ispred sedišta premijera, Palate Kiđi, na manje od kilometar dalje, gde je za sada, nepoznati napadač upucao i ranio dvojicu karabinjera.

Napadač je ranjen i uhvaćen, a motivi njegovog postupka za sada su nepoznati.

Prema izveštajima italijanskih medija, ne isključuje se mogućnost da je bio psihički neuravnotežen, a pretpostavlja se da je poreklom sa severa Afrike.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA