JAGODINA: Niko ne koristi Sigurnu kuću!

U toku prošle godine su zabeležena dva slučaja porodičnog nasilja, međutim, obe zlostavljane žene su odmah upućene u Sugurnu kuću u Beogradu, jer je "bilo važno da se izmeste iz male sredine, u kojoj ih svi znaju"

  • 0

Sigurnu kuću u Jagodini niko nije koristio od 2011. godine, potvrdila je direktorka Centra za socijalni rad u okviru kog se nalazi ova ustanova za zaštitu žrtava nasilja, Biserka Jakovljević. Pozivi za verbalnu pomoć stižu i iz drugih gradova.

- Istina je da u toku prošle godine nismo imali nijednu osobu u Sigurnoj kući. Mislim da je razlog to što se mnogo više radi na prevenciji. Kada dođe do nasilja, policija odmah reaguje. Iako nismo imali žrtve u Sigurnoj kući, imali smo u toku prošle godine dva slučaja porodičnog nasilja visokog intenziteta. Radilo se o ženama sa malom decom i odmah smo ih uputili u Sigurnu kuću u Beogradu, jer je bilo neophodno da se izmeste iz sredine. Ipak je Jagodina manja sredina gde se svi maltene poznaju i zato je bilo potrebno da se one pošalju van grada - objasnila je Jakovljević.

Ona kaže da SOS telefon radi 24 časa i da tu pozivi nisu prestali. Najviše se traži razjašnjenje.

- Dosta žena okrene taj broj, vidi ga u novinama, na televiziji i pozove nas. Skoro me je jedna žena pitala da li u porodično nasilje spada i to što je dever tuče. Mnoge žene tek sada prepoznaju nasilje kao krivično delo. Imamo dosta poziva iz drugih gradova. Verovatno se žene plaše da će ih neko prepoznati, pa zovu nas. Skoro je, takođe, zvala jedna devojka koju je tukao momak i želela je da zna da li je i to porodično nasilje. To spada u domen nasilja u okviru partnerskih odnosa - objasnila je Jakovljević.

Broj SOS telefona u Jagodini je 062 789 051. Sigurna kuća u Jagodini otvorena je 2008. godine, a godinu dana ranije evidentirano je čak 60 slučajeva nasilja u porodici.

(P.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA