POSLE 52 GODINE PONOVO U SRBIJI: Zemni ostaci kraljice Marije stigli u otadžbinu! (FOTO)

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević kaže za Telegraf da su na sahranu kraljice Marije na Oplencu pozvani i engleska kraljica Elizabeta i princ Čarls

  • 5

Zemni ostaci kraljice Marije Karađorđević (1900-1961), žene kralja Aleksandra i majke kralja Petra Drugog preneti su iz Engleske u Srbiju, a kovčeg su na aerodromu "Nikola Tesla", dočekali premijer, prinčevska porodica Karađorđević, Oliver Antić i episkop Atanasije, odakle su posmrtni ostaci preneti u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog na Dvoru.

Kada je na Dvor pristiglo vozilo sa posmrtnim ostacima, mnogobrojni građani i poštovaoci monarhije klekli su i na taj način odali počast Kraljicu Majki. Tom prilikom intonirana je himna Bože pravde,  a kraljičin kovčeg su izneli pripadnici garde - žandarmerija.

Na aerodrom “Nikola Tesla” u 18 sati, stigao je kovčeg sa posmrtnim ostacima kraljice Marije kojeg su dočekali predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, prinčevska porodica Karađorđević, specijalni savetnici predsednika Srbije Oliver Antić i Radoslav Pavlović, episkop hvostanski Atanasije.

Nakon ceremonije na aerodromu, zemni ostaci kraljice Marije preneti su u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog, gde pomen služi srpski patrijarh Irinej.

- Nalazimo se časnom kraljevskom dvoru povodom tužnog a ujedno i radosnog događaja. Nakon 52 godine telo velike kraljice Marije ležalo je u tuđini, a sada je tu, u svojoj otadžbini. Bila je uzorna i kraljica i majka, koju je narod voleo. Politikom se nije bavila, već se brinula o svojoj deci i porodici. U izgnanstvu je živela skromno, rasprodajući svoj nakit da bi se prehranila. Zato se mi radujemo njenom povratku jer se time ispunjava njena želja da njeni zemni ostaci pocivaju pored njenog muža i dece na Oplencu - rekao je patrijarh Irinej nakon liturgije.

Prisutnima se obratio i premijer Srbije Ivica Dačić.

- Srbija mora da poštuje svoju istoriju, da bi je i drugi poštovali. Istorija je nešto što će nas spajati i činiti jačim u budućnosti. Dinastija Karađorđević je srpska dinastija koju Srbija poštuje i ovo je veliki dan za sve Srbe i državu - rekao je premijer Dačić nakon liturgije.

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević rekao je da je kraljica Marija volela svim srcem svoj narod, kao i da je povratak u Srbiju bila njena velika želja, koju smo ovim cinom i ispunili. Dobro došla kući Kraljice - rekao je posle liturgije prestolonaslednik.

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević za Telegraf je potvrdio da će na sahrnu 26. maja na Oplencu biti pozvana engleska kraljica Elizabeta i njena porodica.

- Moja porodica je uputila poziv kraljici Elizabeti i princu Čarlsu da prisustvuju sahrani kraljice Marije, kralja Petra II i ostalih Karađorđevića. Još nemamo potvrdu o njihovom dolasku ali su svi dobrodošli u Srbiju. Mi smo i rodbinski vezani a lični emisar Kristofer Gejt je već bio na Oplencu da proveri u kojim će sulovima kraljica Marija biti sahranjena. To je znak da oni poštuju našu tradiciju i porodicu - kaže prestolonaslednik.

Kapela sa posmrtnim ostacima kraljice Marije biće otvorena svakog vikenda, subotom i nedeljom od 10 do 14 časova.

Podsetimo kraljica Marija sahranjena je na kraljevskom groblju u Grogmoru nadomak zamka Vindzor, gde je sahranjena i njena baka, engleska kraljica Viktorija.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Образован

    29. april 2013 | 22:48

    Svrha je da budu u porodicnoj grobnici. Zasto bi nasi kraljevi pocivali u tudjini

  • Gorann

    29. april 2013 | 20:01

    kakva je svrha ovog premestanja ?!

  • hercegov grad

    30. april 2013 | 08:37

    mogao bi aleksandar da pita kraljicu Engleske ima li sta ostalo od zlata sto njegov deda odnese kad je bezo iz zemlje,a ostavi jadni narod da pati.A i ovaj sto pase travu zivi na racun ovog siromasnog naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA