Italiji nedostaje 6.000 pica majstora

Ovo zanimanje danas najčešće obavljaju strani radnici, posebno Egipćani, koji su preuzeli većinu picerija u Rimu, Milanu i Torinu

  • 2

Italija se trenutno suočava sa ozbiljnim manjkom picajola, tj. pica majstora, i za taj posao upražnjeno je 6.000 radnih mesta, pokazuju podaci italijanske strukovne federacije.

Uprkos ekonomskoj krizi i visokoj stopi nezaposlenosti, Italijani nerado prihvataju posao pica majstor, uglavnom zbog radnog vremena i niske plate.

Ovo zanimanje danas najčešće obavljaju strani radnici, posebno Egipćani, koji su preuzeli većinu picerija u Rimu, Milanu i Torinu.

- Oko 80 odsto Egipćana na radu u Italiji završe kao pica majstori. Mi smo dobri u tome, jer smo naviknuti na težak rad - kazao je ugostitelj Amadeo Al-Vikel , koji je pre 12 godina došao iz Kaira u Rim, gde je otvorio vlastitu piceriju.

Prema njegovim rečima, Italijani više vole kancelarijski posao, da rade šest sati dnevno, pet puta nedeljno, sa klimom na radnom mestu.

- Nisu spremni da ''rintaju'' deset ili dvanaest sati dnevno - objasnio je on za londonski Telegraf.

Alesandro Rosi, vlasnik jedne druge picerije u italijanskoj metropoli, rekao je da je "za većinu Italijana posao picajola ponižavajući, težak fizički rad.

Mladi Italijani žele skupe automobile i elegantnu odeću, ali nisu spremni da prihvate ovakav posao. Prazninu zato popunjavaju Egipćani, Filipinci i Arapi - zaključio je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    30. april 2013 | 01:55

    Ако имају занкмање ,,пица-дегустер", ту сам. :)

  • Dr. Z

    30. april 2013 | 07:40

    Ili pića rasturač. Ja sam za ovu poziciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA