POSLE 100 GODINA: Novi holandski kralj položio zakletvu!

Novog kralja je na glavnom amsterdamskom Trgu Dam pozdravilo više desetina hiljada građana, uzvikujući ujedno parole podrške i zahvalnosti svojoj kraljici oslovljavajući je nadimkom Bea, koja je tom prilikom zaplakala

  • 0

Holandski prestolonaslednik Viljem-Aleksandar (46) i zvanično je ustoličen za kralja pošto je položio zakletvu, nakon što je njegova majka kraljica Beatriks (75) abdicirala u njegovu korist.

Svečana ceremonija polaganja zakletve održana je u 600 godina staroj katedrali nakon čega sledi zajednička sednica holandskog parlamenta.

Kraljica Beatriks se formalno povukla sa trona na kratkoj ceremoniji u Kraljevskoj palati potpisavši izjavu kojom monarhiju predaje svom sinu "u skladu sa statutima i ustavom Kraljevine Holandije", navodi Bi-Bi-Si.

Novog kralja je na glavnom amsterdamskom Trgu Dam pozdravilo više desetina hiljada građana, uzvikujući ujedno parole podrške i zahvalnosti svojoj kraljici oslovljavajući je nadimkom Bea, koja je tom prilikom zaplakala, prenela je agencija AFP.

Vilijem - Aleksander postaće prvi holandski kralj u poslednjih 120 godina, a nakon ceremonije abdikacije on se pojavio na balkonu palate zajedno sa suprugom kraljicom Maksimom i tri ćerke, izrazivši najpre zahvalnost majci za "33 dirljive i inspirativne godine" vladavine. Novi kraljevski par ima tri ćerke, princeze Katarinu-Amaliju (9), Aleksiju (7) i Arijanu (5).

Amsterdam je danas u znaku svečanosti, a pored njegovih stanovnika procenjuje se da je najmanje još 800.000 ljudi došlo u grad da proslavi ustoličenje novog kralja, a mnogi od njih proveli su noć na trgu ispred katedrale kako bi zauzeli mesta sa najboljim pogledom na ceremoniju.

Red u Amsterdamu čuva 10.000 policajaca koji su od juče priveli više od 70 osoba, vazdušni prostor nad gradom je zatvoren za civilne avione na tri dana, zabranjena je upotreba bespilotnih letelica, a stotine snajperista raspoređeno je na ključnim mestima u gradu.

Iako se smatra da je kraljica Beatriks omiljena u narodu, još je u svežem sećanju događaj iz 2009. godine, kada je jedan automobil uleteo velikom brzinom u kraljevsku povorku tokom svečanosti u mestu Apeldornu i ubio petoro i povredio 14 ljudi, pa su pojačane mere bezbednosti bile sasvim očekivane.

Monarhija uživa popularnost u Holandiji, ali se sve češće postavlja pitanje njenog finansiranja, a republikanci zahtevaju smanjenje neoporezive kraljevske godišnje plate koja iznosi million američkih dolara.

Svoju veliku popularnost novi kralj duguje svojoj supruzi argentinskog porekla Maksimi, koja je uspela u potpunosti da savlada holandski jezik, uvek je nasmejana u javnosti i učestvuje u dobrotvornim akcijama za čije potrebe se kupala u amsterdamskim kanalima.

Abdikacijom se Beatriks, posle gotovo 33 godine na tronu, vratila na svoju raniju titulu princeze. Ona će u javnosti ostati upamćena po težnji ka perfekciji, besprekornoj odeći i bogatoj kolekciji šešira.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA