Lasersko skidanje dioptrije sve popularnije u Srbiji, cena od 550 do 1.100 evra po oku!

Korekcija dioptrije laserom ima nekoliko varijanti, a sama laserska procedura traje kratko, manje od 30 sekundi, dok cela intervencija traje oko 15 minuta. Anestezija je u vidu kapi, a bola nema

  • 15

Dosadilo vam je da nosite naočare ili sočiva? Problemi visoke dioptrije, bilo da se radi o kratkovidosti (dioptrija u minusu) ili dalekovidosti (dioptrija u plusu) danas se bez mnogo problema rešavaju laserskim operacijama.

Kratkovidost ili dalekovidost mogu da se jave u mlađem uzrastu (deca do 7 godina), a najčešće se javljaju u pubertetu, kada se telo razvija i raste.

Takođe, stvaranju dioptrije doprinosi gledanje u ekran - bilo da se radi o radu na računaru, ili gledanju televizije (u čemu su Srbi apsolutni šampioni - u našoj zemlji stariji od četiri godine u proseku gledaju tv program 307 minuta dnevno, što je skoro 36 sati nedeljno!).

Kao rešenje ovog zdravstvenog problema u svetu se prethodnih decenija razvijala refraktivna hirurgija, odnosno lasersko i hirurško skidanje dioptrije. Ovaj metod u Srbiju je stigao pre petnaestak godina i od tada postaje sve popularniji, a srpski pacijenti se sve više navikavaju na mogućnost da se oslobode nošenja naočara ili sočiva.

Oftamolog dr Tanja Mrđa s klinike "Miloš" kaže da se godišnje na ovoj klinici uradi mnogo operacija laserskog skidanja dioptrije i da ljudi u poslednje dve godine imaju mnogo veće poverenje u ovu vrstu operacije nego pre sedam godina kada je ova kinika krenula da se bavi refraktivnom hirurgijom.

- Ove operacije najčešće rade osobe starosti od 21. do 30. godine, koje su motivisane da se reše sočiva i naočara i da povećaju svoj komfort. Kao što je ranije postojao izbor naočare ili sočiva, sada postoji izbor naočare, sočiva ili ništa od toga - kaže doktorka Mrđa.

Ona napominje da se ove operacije danas rade s malim rizikom.

- Prvi preduslov da neko uradi ovu vrstu operacije jeste da je stariji od 18 godina i da ima stabilnu dioptriju bar godinu dana - kaže dr Mrđa, i dodaje da je sledeći uslov za operaciju to da ste "dobar kandidat", odnosno da imate odgovarajuću debljinu rožnjače.

Kako izgleda ova operacija?

Korekcija dioptrije laserom ima nekoliko varijanti, a sama laserska procedura traje kratko, manje od 30 sekundi, zavisno od dioptrije, ali cela intervencija traje oko 15 minuta za oba oka. Anestezija je u vidu kapi, a bola nema.

Operacija se sastoji od kombinacije mikrohirurške procedure zasecanja i odizanje površnog sloja rožnjače (flepa) mikrokeratomom ili femtosecond laserom i primenu egzajmer lasera (laser koji se koristi u ovoj vrsti operacije) u dubljim delovima, a zatim ponovno vraćanje flepa. Nakon operacije, pacijenti koriste kapi 10 do 15 dana i sposobni su za posao posle tri dana.

Da ova vrsta operativnog zahvata stiče sve veću popularnost govori i broj klinika u Beogradu na kojima se ona radi, a neke od njih su i klinika "Miloš", "Sveti vid", VMA, klinika "Jankov". Cene ove operacije se kreću od 550 do 1.100 evra po oku.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    4. septembar 2013 | 08:58

    Preskupo je da bilo vise zastupljeno, mada pripadnici vojske mogu besplatno da odrade na VMA. Ko ima veliku diopitriju, ili ako hoce da se bavi poslom koji zahteva zdrav vid 100%, apsolutno treba da izdvoji novac za to umesto sto ce kupiti skuter ili smart televizor... Vid je najvaznija stvar u zivotu i njega treba najvise cuvati.

  • Vlada

    4. septembar 2013 | 08:43

    Svaka cast rusima sto su to izmislili. Imao sam lika u vojsci koji je iz aleksinca i decko je imao dioptriju -10 i nije mi ni jasno kako je uopste i regrutovan i skinuli su ga pre zakletve zbog vida. Posle par kodina vidim njegovog burazera posto je pricao da ce da ide laserom da skida i kaze da su mu vratili na nulu. Prosto da covek ne poveeuje dokle ide medicina.

  • Branko

    10. jun 2016 | 21:32

    Previse ste skupi.u Rusiji ovde na oba oka kosta oko 700 evra na oba oka!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA