Prosečan Kipranin do marta radi za državu, a od marta za sebe

Poreska stopa koju plaća prosečan radnik u 27 zemalja članica EU porasla je s 44,11 posto na 45,06. Taj porast uglavnom je posledica podizanja stope PDV u 16 zemalja članica

  • 0

U istraživanju koje je sprovela New fondation, koju čine Fondacija za evropske reforme i Ekonomski institut Molinari, izračunato je da građani Kipra za državu rade do marta, a od tog momenta za sebe, dok prosečan Belgijanac počinje da radi za sebe tek od avgusta.

New direction je, prema podacima dobijenim od Ernst and Younga, napravila proračun koliko dana u godini prosečni radnik u zemljama članicama radi za državu, a koliko za sebe.

Po tom proračunu, stvarna poreska stopa koju plaća prosečan radnik u 27 zemalja članica EU porasla je s 44,11 posto 2012. na 45,06 posto. Taj porast uglavnom je posledica podizanja stope PDV u 16 zemalja članica.

Po tom istraživanju, najveće poresko opterećenje ima Belgija, gde na trošak poslodavca od 2,52 evra u džepu radnika završi jedan evro, pa tako prosečan Belgijanac najduže u godini radi za državu, do 8. avgusta.

Za državu najkraće rade Kiprani, do 14. marta, a slede Irci i Maltežani. Od zemalja u regionu najkraće za državu rade Bugari, do 18. maja, a najduže Rumuni, do 1. jula.

(Telegraf.rs/ Izvor: Bizlife)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA