ICT MISIJA: Srpska delegacija u poseti američkim IT gigantima

Premijer Ivica Dačić ima ugovoren sastanak sa kompanijojm PayPal, a u okviru srpsko-američke ICT misije biće održani i susreti sa rukovodstvom kompanija Oracle, Cisco, Apple i IBM

  • 1

Srpsko-američka ICT misija, koja se održava od 9. do 16 maja u Americi, biće posvećena proširenju bilateralne trgovine i investicija između SAD i Srbije. Cilj ove misije je da se američkim IT kompanijama što preciznije prikažu mogućnosti srpskog IT tržišta, u cilju intenziviranja saradnje.

Na ovom događaju učestvovaće američke IT kompanije, predstavnici Vlade Srbije, predstavnici vodećih IT kompanija iz Srbije kao i predstavnici amerčkih kompanija koje već imaju predstavništva u Srbiji.

Američki IT biznis predstavljaće vodeći ljudi kompanija Majkrosoft, Apple, Intel, NCR, HP, Cisco, IBM, Oracle, EMC, Amazon, PayPal i Telesing, a mnoge od njih već imaju predstavništva u Srbiji.

 

Srpsku delegaciju u Americi predvodiće premijer Ivica Dačić. U delegaciji su i Michael D. Kirby, ambasador SAD u Srbiji, Zoran Đorđević, državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Stefan Lazarević, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Slobodan Nedeljković, pomoćnik Ministra unutrašnjih poslova, Dejan Šmigić, direktor Republičke radiodifuzne agencije

Predrag Petronijević, zamenik direktora RRA, Jasna Matić, specijalni savetnik u Ministarstvu finansija i ekonomije, Ivan Simič, direktor Poreske uprave Republike Srbije, predsednik kompanije "Komtrejd" Veselin Jevrosimović, potpresednik kompanije "Komtrejd" Simon Taylor, kao i stručnjaci kompanija Saga i Asseco. Delegaciju će još činiti i predstavnici američkih IT kompanija koja imaju predstavništva u Srbiji (HP, Intel, Cisco).

Naša delegacija sastaće se prvo sa čelnicima Majkrosofta, zatim sa Intel korporacijom, a potom i sa visokim rukovodstvom kompanije HP. Premijer Ivica Dačić zatim ima ugovoren sastanak sa rukovodstvom PayPal-a, a u okviru ove srpsko-američke ICT misije biće održani i sastanci sa rukovodećim ljudima kompanija Oracle, Cisco, Apple i IBM.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju između Vlade SAD i Vlade Srbije u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija dodatno je povećalo interesovanje američkih kompanija da saznaju više o Srbiji i mogućnostima u ovom sektoru.

Srbija naglo postaje centar za razvoj softvera i usluga. Američke firme kao što su Microsoft, Intel, Sitel, Telesign i NCR su u poslednjih nekoliko godina otvorile ili proširile svoje poslovanje u Srbiji. Visokoobrazovana, jeftina, i višejezična radna snaga Srbije bili su pokretački faktori rasta. Očekuje se da će se ovaj trend u narednim godinama ubrzati, te da će sve više multinacionalnih ICT kompanija obraćati pažnju na Srbiju u tom pogledu.

Procene su da će u 2013. godini ICT sektor u Srbiji porasti za 5 do 6% i dostići 1,05 milijardi dolara. Očekuje se da će povećane potrebe banaka, firmi iz privatnog sektora kao i Vlade Srbije za sveobuhvatnim ICT rešenjima dovesti do ovog rasta. Pristupni fondovi EU namenjeni nauci i tehnologiji i projektima e-uprave takođe će doprineti ekspanziji u ovom sektoru u Srbiji.

Prema podacima Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo IT potrošnja u Srbiji je u 2012. iznosila 920 miliona dolara, što na godišnjem nivou predstavlja rast od 2,8 odsto. Trenutno, prodaja hardvera predstavlja čak 60 odsto prometa na srpskom tržištu, dok IT usluge čine 22 odsto, a softver 18 odsto.

(N. S.)

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA