DIKOVIĆ: Garda ponos vojske i otadžbine (FOTO)

Garda Vojske Srbije danas je, u beogradskoj kasarni "Dedinje", obeležila svoj dan - 6. maj - i 183. godišnjicu formiranja

  • 3

Garda Vojske Srbije danas je, u beogradskoj kasarni "Dedinje", obeležila svoj dan - 6. maj - i 183. godišnjicu formiranja.

Pripadnicima te elitne jedinice praznik je čestitao načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, poželevši im da i dalje uspešno, vojnički i kvalitetno izvršavaju sve zadatke i da budu "ponos Vojske Srbije i naše otadžbine".

Diković je istakao da Vojska Srbije, čuvajući sećanje na herojske podvige naših predaka i nastavljajući slavne vojničke tradicije, nastoji da drži korak sa modernim armijama sveta i nastavlja da razvija svoje operativne sposobnosti.

- Na tom putu potrebni su nam savremeni sistemi i mi, zajedno sa Ministarstvom odbrane, činimo sve što je u našoj mogućnosti da se što bolje opremimo - rekao je načelnik Generalštaba.

On je istakao da je vojska stekla poverenje građana Srbije i da se poštuje među oružanim snagama regiona, Evrope i sveta, naglasivši da se svuda iskazuje poštovanje našim vojnicima i starešinama.

 

Prema njegovim rečima, pripadnici vojske učestvuju u mirovnim operacijama širom sveta, čime daju pun doprinos miru u svetu i istovremeno jačaju ugled i poziciju Srbije.

- Vojska Srbije je odana svojoj otadžbini i sa ponosom mogu da kažem da Srbija ima na raspolaganju vojsku spremnu da odgovori na sve izazove i da štiti interese i bezbednost građana Srbije - rekao je Diković.

Praznik pripadnicima Garde Vojske Srbije čestitali su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Pripadnici Garde Vojske Srbije 6. maj obeležavaju u znak sećanja na isti datum iz 1830. godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde - Gvardija.

U sastav te jedinice 1831. godine ušla je i muzika - "Knjaževsko-serbska banda", a prethodno je knjaz Miloš Obrenović tražio od starešina da mu po "stasu i ugledu odaberu najbolje mladiće iz svojih nahija".

 

U toku i posle završetka Drugog svetskog rata, jezgro Garde i budućeg Gardijskog bataljona činio je Prateći bataljon Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske.

Od Pratećeg bataljona 1. novembra 1944. godine formirana je Gardijska brigada Jugoslovenske narodne armije, da bi 1. novembra 1994. godine formirana Gardijska brigada.

Za doprinos jačanju ugleda i odbrambenih sposobnosti zemlje Gardijska brigada je dobila četiri ordena i brojna druga odlikovanja i priznanja, a u sklopu sprovođenja reformskih procesa krajem novembra 2006. godine preformirana je u Gardu Vojske Srbije.

Pripadnici te jedinice zaduženi su za zaštitu ličnosti na najvišim državnim i vojnim funkcijama, za obezbeđenje vitalnih objekata sistema odbrane, kao i za obavljanje vojne počasti i protokola za domaće i strane državne zvaničnike.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    30. april 2013 | 13:36

    које војске које отаџбине ? властољубачка багра нам је све уништила

  • Legionar

    30. april 2013 | 19:52

    Gde su plate? Gde je pomoć koju ste obecali pripadnicia vojske? Bruka.

  • Bender

    30. april 2013 | 14:22

    A uniforme od pre 50 godina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA