Male šanse za jeftiniji roming ovog leta

Izvesno je da će cene telefoniranja iz inostranstva pasti na nivo onih koje plaćaju građani Evropske unije tek kada Srbija postane članica EU

  • 3

Ministarstvo trgovine i Ratel uputili su nedavno inicijativu Evropskoj komisiji da se cene rominga za korisnike iz Srbije snize i bar približe onima koje plaćaju građani EU.

I pored toga što ovakva ideja odlično zvuči, jer većina građana zbog paprenih cena isključuje mobilni kad pređe granicu, male su šanse da se to i ostvari ove sezone kako su to neki shvatili i priželjkivali.

Istraživanje "Potrošača" pokazuje da je izvesno da ćemo na jeftinije telefoniranje iz inistranstva ipak moći da računamo tek ukoliko Srbija postane članica EU.

Trenutno, građani Srbije u pojedinim slučajevima dok borave u inostranstvu poslatu poruku plaćaju i pet puta skuplje, dok ih pozivi iz inostranstva koštaju desetostruko više od maksimalnih cena koje su ograničene u EU.

Zbog čega kompanije koje dolaze iz država koje su van EU ne mogu, kako tvrde, da postignu bolje cene za svoje korisnike? Kao i do sada ističu da njihove cene zavise od cena koje im naplaćuju roming partneri kako bi korisnicima iz Srbije omogućili da koriste usluge mobilne telefonije i prilikom boravka u inostranstvu. Pojedini ističu da od 2010. godine i pored povećanja PDV-a nisu menjali cene. Zato mogućnost pojeftinjenja vide jedino ukoliko operateri koriguju svoje cenovnike, kažu u "Vipu".

Ovu situaciju slično objašnjavaju i u "Telenoru".

- Kada je Evropska komisja uvela regulisane cene rominga za EU operatore, koje važe samo na toj teritoriji, to je predstavljalo ogroman finansijski udarac za njih. Da bi koliko-toliko kompenzovali, gotovo svi oni su praktično preko noći podigli cene. U nekim slučajevima i udvostručili, naravno za zemlje koje su van EU. Tako je ova regulativa zapravo imala negativan uticaj na korisnike koji dolaze iz zemalja van EU - navode u Telenoru.

U ovoj kompaniji kažu da se slično dešava i u Švajcarskoj, za koju nije primenjena ova regulativa. Trenutni propisi koji se tiču ograničenih cena rominga na snazi su u 30 zemalja: u državama članicama Evropskog ekonomskog prostora ( 27 članica EU, Island, Lihtenštajn i Norveška).

Jedino što domaćim operaterima preostaje pred ovu letnju sezonu jeste da pokušaju pojedinačno da isposluju nešto niže cene jer prema sadašnjim prilikama i platežnoj moći građana telefoniranje iz rominga za većinu je čist luksuz.

(Telegraf.rs / Izvor: Potrošač)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • najprovokator

    30. april 2013 | 16:58

    nema pojeftinjenja,...pa njih toliko košta minut,kako da nam učine

  • zoka

    30. april 2013 | 16:02

    Isto i gradjani iz eu kada dodji u srbiju placaju pet puta pa i vise

  • Tasko

    30. april 2013 | 15:30

    Nismo ni ocekivali pojeftinjenje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA