OTKRIJTE: Zašto je dobro štedeti u dinarima

Ekonomista Goran Nikolić kaže da će ove godine štednja u dinarima biti isplativija čak i da dinar naglo oslabi

  • 3

Štednja u dinarima je najisplativija, a mogla bi da donese i veću zaradu od one koja sledi po osnovu kamate, jer će vrednost domaće valute da raste. Prognozu o rastu dinara nedavno je izneo "Blumberg", a i "Sosiete ženeral banka" je ponovila preporuku da se kupuje domaća valuta, jer očekuje da će vrednost da raste do 108 dinara za evro.

Ekonomista Goran Nikolić preporučuje građanima da štede u dinarima, a i sam štedi u domaćoj valuti.

- Kamate na dinarske depozite su i tri puta više, a nema ni poreza na dobit. U slučaju evro depozita, dobitak se oporezuje s 15 odsto. Treba imati na umu da ljudi mahom dobijaju plate u dinarima, pa ako žele da štede u evrima, moraju da konvertuju valutu, a konverzija u jednom pravcu košta oko jedan odsto iznosa - kaže Nikolić.

Neki, s druge strane, tvrde da je jačanje dinara privremeno. Do toga je, kažu, doveo pad kamata na srpske obveznice, nakon što su Beograd i Priština postigli sporazum o normalizaciji odnosa.

- Građani bi trebalo da budu oprezni bez obzira na inspirativne kamate. Stanovništvo nema mogućnost da se unapred informiše i da izađe iz dinarske štednje u hiperkratkim rokovima, ali ne treba da se igraju na polju kursno-kamatnih odnosa - smatra Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

Nikolić, ipak, kaže da će ove godine štednja u dinarima biti isplativija i u najgorem mogućem scenariju.

- Čak i da dinar oslabi šest odsto, zbog visokih kamata i izuzeća od plaćanja poreza na štednju, zarada bi bila oko četiri odsto od uloga. To znači da bih i u najgorem slučaju zaradio isto kao da sam štedeo u evrima - zaključuje Nikolić.

OROČENO NA GODINU DANA U EVRIMA

Startni iznos 5.000 evra

Kamata 4%

Oročenenje 1 godina

Iznos posle oročenja 5.200 evra

Porez na dobit 30 evra

Konačan iznos 5.170 evra

Zarada 170 evra

OROČENO NA GODINU DANA U DINARIMA

Startni iznos 553.450 dinarima

Kamata 11%

Oročenje 1 godina

Iznos posle oročenja 614.329

Porez na kamatu nema

Konačan iznos 614.329 dinara

Zarada 60.879

(Telegraf.rs/ Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lakoverni štediša

    30. april 2013 | 16:56

    Guverner Jelačić je isto savetovao pa sam zbog dinarske štednje bio u minusu za kamatu i još 1400 EUR doplatio. Bankari nisi tu da nama pomognu nego sebi.

  • JOCA

    30. april 2013 | 18:27

    Kakvi prevaranti!Dobijes 11% godisnje a inflacija skoci za 30%.Sto znaci ako stedite u dinarima izgubicete samo 19% godisnje.Kako nas lepo savetuju!Oni stekaju lovu na kipru a nama pricaju bajke!Aloooo politicari ne verujemo vise u deda mraza!

  • Zox

    30. april 2013 | 17:16

    Moja logika je da treba znati za se štedi! Tj, ako planirate kupovinu nečega u dinarima onda štedite u dinarima ako planirate kupovinu u evrima onda štedite u evrima! Kursna razlika svakako pojede ušteđevinu kako god da okreneš!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA