NEMAČKI MEDIJI: Politička pozadina slučaja "Medikus" i dalje tajna

Nemački list "Zidojče cajtung'' piše o presudi izrečenoj vlasniku klinike "Medikus", njegovom sinu i saradnicima odgovornim za ilegalnu trgovinu organima, ocenjujući da je politička pozadina tog slučaja ostala nerazjašnjena

  • 1

"Bubreg u specijalnoj ponudi" naslov je teksta u nemačkom listu "Zidojče cajtung", koji navodi da se klinika "Medikus"  nalazi u centru pažnje istražnih organa još od novembra 2008. godine.

 

- Jilman Altun (23) Turčin, zatečen je na aerodromu u Prištini. Nekoliko sati pre toga boravio je na klinici. Njegov bubreg bio je namenjen 74-godišnjem Izraelcu. Veliki broj siromašnih ljudi iz zemalja poput Rusije, Moldavije i Kazahstana dovođeni su u Prištinu, gde im je vađen bubreg za odgovarajućuu sumu novca. Obično su im obećavali 15.000 evra, ali bi na kraju dobijali znatno manje - prenosi ''Dojče vele" pisanje ovog lista.

 

Nemački politički nedeljnik ''Špigel'' je u jeku skandala o transplantaciji organa u Nemačkoj, pisao i o klinici ''Medikus'' u kojoj su bogati nemački fabrikant Valter i siromašna ruska emigrantkinja Vera, operisani.

 

- Ona je svoj levi bubreg prodala za 8.100 evra, a smrtno bolesni Nemac je svoj bubreg kupio za 81.892,72 evra - pisao je "Špigl" avgusta 2012.

 

Novinari ovog nedeljnika dugo su istraživali ilegalnu trgovinu ljudskim organima i došli do saznanja o upletenosti kosovskih vlasti, ali o tome koliko su Nemci umešani u taj posao ogromnog profita i rapidno rastućeg biznisa kriminalnih bandi.

 

U analitičkom izveštaju ''Špigel'' je pisao o davaocima i primaocima organa, o surovoj realnosti siromaštva i mogućnostima bogastva, o ''pokriću'' kosovskih vlasti, o nemačkom lekaru Manfredu Beru, koji je za vreme kosovskog konlikta ''ugostio''  porodicu Derviši, a oni mu, zatim, prema objašnjenju advokata ''Medikusa'' predložili otvaranje klinike na Kosovu, pa Nemac poslao tri miliona evra...

 

Vera nije bila jedina na klinici ''Medikus''. U novembru 2008. godine je na carini aerodroma u Prištini pozlilo Jilmanu Altunu.

 

Pacijenta su odveli lekaru na aerodromu, koji je utvrdio da je čoveku upravo izvađen bubreg, a kako je Turčin rekao, to je bilo u "Medikus" klinici, pisao je ''Špigel'', navodeći da je tada policija upala u vilu i tamo našla Izraelca (74) kao primaoca organa.

 

U tužnim sudbinama onih koji su na bilo kooji način završili u klinici ''Medikus'', postavlja se i pitanje šta je bilo sa siromašnom Verom?

 

Ona je, pisao je ''Špigel'', novcem od prodatog bubrega uspela da iz Rusije dovede svoju ćerku u Tel Aviv, koja, kako navodi magazin, zna za žrtvu svoje majke i želi da postane lekar, kako bi majci pomogla.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA