Topionica u Zajači počinje sa radom, rudari još u štrajku

Rudari u Zajači su 16. aprila pokrenuli generalni štrajk i tada su ušli u jamu okna "447", a nakon nešto više od 24 sata izašli su i nastavili protest na otvorenom, dok im se tada pridružilo i oko 150 radnika topionice

  • 2

Nakon dve sedmice generalnog štrajka zaposlenih u Rudnicima i topionici "Zajača" u istoimenom mestu kod Loznice, jedan deo topioničara će, prema dogovoru sa vlasnikom Koncerna "Farmakom MB", početi sa radom, dok će tamošnji rudari nastaviti protest do daljnjeg.

Vlasnik Koncerna "Farmakom MB", u okviru kojeg posluju Rudnici i topionica, Miroslav Bogićević rekao je da su pregovori sa radnicima u Zajači rezultirali početkom proizvodnje u Topionici i da se radi na rešavanju aktuelnog nezadovoljstva većine zaposlenih u tom preduzeću.

Direktorka Rudnika i topionice "Zajača" Jasmina Milutinović potvrdila je da je postignut početak obrade sirovina u tom preduzeću, a zaposlenima je obećano da će narednih meseci, uz tekuće plate, dobijati i deo zaostalih zarada, najverovatnije po polovinu mesečnih iznosa, dok čitav dug ne bude izmiren.

- Radnici moraju da shvate da bez proizvodnje neće biti ni ličnih dohodaka - naglasila je direktorka i dodala da Topionica ima više od 1.000 tona sirovina koja mora da bude prerađena, da bi se ispoštovala dinamika isplate zarada koju je Bogićević obećao.

Rudnici i topionica "Zajača" tužili su 13 rudara u štrajku, a Milutinović je tim povodom rekla da je to preduzeće bilo prinuđeno da uradi ono što zakon omogućava, budući da je "Farmakom" privatna komapnija.

- Mi smo dve nedelje imali strpljenja i pregovarali sa njima u vansudskom postupku, u mirnom razgovoru, da se dogovorimo da krenu sa proizvodnjom - navela je ona i ocenila da je nedopustivo da neko ne dozvoljava da se u normalnim okolnostima održava proces rada.

Prema njenim rečima, više od 100 tona sirovina je danima čekalo na obradu i očekuje se još jedna isporuka iz Sombora, kao i iz Crne Gore i Rumunije, budući da ta kompanija raspolaže dovoljnim kapacitetom da podrži reciklažu u čitavom regionu.

- Ako to uradimo, mi ćemo imati i mogućnosti da isplatimo lične dohotke - istakla je Milutinović.

Predsednik Štrajkačkog odbora rudara iz Zajače Goran Radić je rekao da je sa Bogosavljevićem razgovarano o pokretanju poslova i da rudari "nisu postigli ništa", tako da će ostati u štrajku do sledeće isplate, koja im je obećana za 10. ili za 13. maj, kao i overa zdravstvenih knjižica.

Rudari će, kako je naveo, i dalje štrajkovati na području rudnika "Štira 2", što je vlasnik "Farmakoma", prema Radićevim rečima, odobrio da traje do ispunjenja obećanja.

Nakon tog obećanja datog danas radnicima, deo topioničara je pristao da se vrati svojim radnim obavezama, dok rudari, koji traže svoje tri zaostale plate i overu zdravstvenih knjižica, nisu, rekao je Radić i potvrdio da rudari od tih stavova ne odstupaju.

Rudari u Zajači su 16. aprila pokrenuli generalni štrajk i tada su ušli u jamu okna "447", a nakon nešto više od 24 sata izašli i nastavili protest na otvorenom, dok im se tada pridružilo i oko 150 radnika topionice.

Njihov zahtev je da im budu isplaćene zarade, koje sada zaostaju od januara. Novembarsku platu su primili 1. februara, a decembarsku krajem aprila.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovan

    1. maj 2013 | 01:39

    Gde u svetu ima da covek radi a ne primi platu 6 meseci?! Ako je firma u krizi,kako se i kome onda olovi prodaje?! Tuzice radnike koje su posteno zaradili svaki dinar? A ko ce tuziti njih za kasnjenje isplata radnicima?! Kakva su radnicka prava u privatnoj kompaniji u drzavi Srbiji?!

  • jovan

    1. maj 2013 | 01:35

    Da li plata gospodje Milutinovic kasni 6 meseci?! Kako te bre nije sramota!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA