DOBRA VEST: Izvoz iz Srbije veći za 22,7 odsto!

U izvozu glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Italija, Nemačka, Rusija, BiH i Rumunija, a u uvozu - Rusija, Nemačka, Italija, Kina i Mađarska

  • 2

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-mart iznosila je 7,67 milijardi dolara, što je porast od 8,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Izvezena je roba u vrednosti od oko tri miljarde dolara, što čini porast od 22,7 odsto, a uvezena za 4,7 milijardi, što je više za 1,1 odsto.

Deficit iznosi 1,68 milijardi dolara i smanjen je za 23,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 64,1 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 52,8 odsto.

U strukturi izvoza po nameni, najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju - 55,7 odsto (1,67 milijardi dolara), slede roba za široku potrošnju - 36,6 odsto (1,1 milijarda) i oprema - 7,7 odsto (229,4 miliona dolara).

U strukturi uvoza najviše su zastupljeni proizvodi za reprodukciju - 61,5 odsto (2,87 milijardi dolara), roba za široku potrošnju - 19,8 odsto (925,4 miliona dolara) i oprema - 10,7 odsto (498,6 miliona).

U izvozu glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Italija, Nemačka, Rusija, BiH i Rumunija, a u uvozu - Rusija, Nemačka, Italija, Kina i Mađarska.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje EU čine 61,4 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner su zemlje sporazuma CEFTA, sa kojima Srbija ima suficit u razmeni od 298,8 miliona dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA