CRNA GORA: Bez prvomajskih uranaka

Unije slobodnih sindikata ove godine neće organizovati protestnu šetnju povodom 1. maja, već će pokrenuti kampanju potpisivanja rezolucije o zaštiti materinstva i izmeni penzionog sistema

  • 5

U Crnoj Gori Međunarodni praznik rada obeležava se bez prvomajskih uranaka, a izostala su i sindikalna protestna okupljanja.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (US S) Srđa Keković rekao je da ove godine neće organizovati protestnu šetnju povodom 1. maja, već će pokrenuti kampanju potpisivanja rezolucije o zaštiti materinstva i izmeni penzionog sistema.

Keković je rekao da žene, u uslovima kakvi su sada na tržištu rada u Crnoj Gori, teško mogu da napreduju u karijeri i budu majke.

On je naveo da USS predlaže da se ženama sa više od 15 godina radnog staža koje imaju četvoro i više dece kao i onima sa 25 godina staža i troje dece, ukoliko to žele, dodeli doživotna mesečna naknada, koja ne može biti manja od dve trećine prosečne zarade u Crnoj Gori.

Keković je kazao da ta sindikalna organizacija rezolucijom o izmeni penzijskog i invalidskog osiguranja traži da se pravo na starosnu penziju stiče sa navršenih 65 godina za muškarce, a 60 za žene, sa najmanje 15 godina penzionog staža.

Prosečna zarada u Crnoj Gori, bez poreza i doprinosa, u martu je iznosila 476 evra, dok je vrednost minimalne "potrošačke korpe" bila 802 evra.

Na birou rada u Crnoj Gori je prijavljeno 32.789 osoba, a stopa nezaposlenosti u toj državi iznosi 14,13 odsto.

Prema Zakonu o državnim praznicima, prvomajski praznik se u Crnoj Gori neradno obeležava dva dana.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto - ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA