DINAR JAČA DO 108! Srpska valuta sporazumom iz Brisela dobila vetar u leđa!

Analitičari smatraju da će nacionalna valuta u narednom periodu jačati do 108 dinara za evro

  • 1

Analitičari očekuju da će zlatni dani za srpsku valutu tek doći. "Sosijete ženeral banka" je nedavno ponovila preporuku da se kupuju dinari jer očekuje da će vrednost rasti do 108 dinara za evro, a jačanje dinara u narednom periodu očekuje i njujorška agencija "Blumberg".

Dinaru je vetar u leđa, prema "Blumbergu", dalo i to što su kamate na srpske državne obveznice pale na tromesečni minimum kada je potpisan sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Da je sporazum pogurao rast dinara, smatra i Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta.

- Očekivano dobijanje datuma od EU ojačalo je dinar, ali značajno je uticao na to i visok priliv kapitala, pre svega kroz zaduživanje države - navodi on.

Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije kaže da je jačanje ipak više "posledica viška likvidnosti na međunarodnom tržištu nego domaćih prilika".

- Na jak dinar utiče i visoka referentna kamata NBS, kao i očekivanja po pitanju investicija za ovu godinu - navodi Grubišić.

Kretanje kursa poslednjih dana uticalo je i na građane koji češće menjaju devize po menjačnicama nego prethodnih meseci.

- Ljudi više kupuju dinare, a tome je, pored sporazuma o Kosovu, sigurno doprineo i dolazak gastarbajtera za vreme praznika. I lepo vreme utiče jer građani više izlaze - kaže Branislav Brujić, predsednik Udruženja menjača Srbije.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA