HRVATSKA: Najveće firme loše počele godinu

Od deset najuspešnijih hrvatskih firmi samo su četiri ostvarile rast prihoda

  • 1

Od deset velikih hrvatskih firmi samo su četiri ostvarile rast prihoda od prodaje, a među šest koje su zabeležile pad su i neke od najvećih − "Ina" i "Hrvatski Telekom".

Analitičari navode da je razlog takvog gomilanja minusa pre svega nastavak recesije, koja Hrvatsku trese već petu godinu i koja je potrošnju građana svela na najosnovnije, piše "Jutarnji list".

"Inini" prihodi od prodaje dostigli su 7,12 milijardi kuna, pa su 1,8 odsto manji u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal, kada su iznosili 7,25 milijardi kuna.

Poslovanje "Hrvatskog Telekoma", čija prodaja već duže beleži minuse, nije se oporavilo ni u poslednja tri meseca, pa su prihodi najvećeg hrvatskog igrača na telekomunikacionom tržištu u prva tri ovogodišnja meseca pali za 6,1 odsto, na 1,6 milijardi kuna, što je ujedno najveći pad prihoda od prodaje među kompanijama u privatnom vlasništvu koje su objavile rezultate.

Veći pad prihoda od "Hrvatskog Telekoma" zabeležila je državna "Petrohemija".

U prvom kvartalu 2013. uspešnije su poslovali "Atlantic Grupa", "Atlantska plovidba", "Valamar" i državni ACI.

Iako u Vladi Hrvatske očekuju da će skorašnji ulazak u EU Hrvatsku izvući iz recesije, ekonomisti u to ne veruju. Ekonomski institut, na primer, za ovu godinu prognozira pad privredne aktivnosti od 0,5 odsto. Ispod nule su i prognoze drugih analitičara.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ДАШОНИ

    2. maj 2013 | 21:36

    А ЈОШ НИСУ НИ УШЛИ У ПАКЛЕНИ САВЕЗ ДЕМОНА ЕВТОПСКОГ ТЛАЧЕЊА НАРОДА,ШТА ЋЕ ДА БУДЕ КАД УЂУ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA