Dobrovoljačka - 21 godina od zločina

Na današnji dan pripadnici nekadašnje armije BiH su, nakon presretanja kolone pripadnika JNA koja se mirno povlačila iz Sarajeva, ubili 42, ranili 73 i zarobili 215 vojnika, oficira i civila

  • 11

Danas se navršava 21 godina od napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, gde su pripadnici nekadašnje armije BiH, nakon presretanja kolone pripadnika JNA koja se mirno povlačila iz grada, na monstruozan način ubili 42, ranili 73 i zarobili 215 vojnika, oficira i civila.

Kolonu pripadnika JNA koja se, prema dogovoru, povlačila iz komande Druge vojne oblasti napali su na prevaru, kršeći dogovor, pripadnici BiH Teritorijalne odbrane, pod muslimanskom komandom, policija i paravojne formacije "Zelene beretke" i "Patriotska liga".

Prethodno su, 2. maja 1992. godine, pripadnici vojnih i paravojnih formacija bosanskih muslimana napali Dom JNA u Sarajevu i nekoliko drugih vojnih punktova u gradu i ubili 14 pripadnika JNA.

Kao odgovor na te napade, pripadnici JNA su istog dana na sarajevskom aerodromu zadržali muslimanskog lidera i, u to vreme predsednika Predsedništva BiH Aliju Izetbegovića, koji se u pratnji potpredsednika tadašnje vlade Zlatka Lagumdžije i kćerke Sabine vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

Izetbegović je potom odveden u kasarnu JNA u Lukavici, nadomak Sarajeva, radi pregovora o bezbednoj evakuaciji vojnika, oficira i civila na službi u JNA iz komande Druge vojne oblasti, kao i drugih kasarni koje su bile pod opsadom muslimanskih snaga u Sarajevu.

U pregovorima su učestvovali tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, general Milutin Kukanjac, komandant mirovnih snaga UN (Unprofor) kanadski general Luis Mekenzi, član Predsedništva BiH Ejup Ganić, a bezbednu evakuaciju garantovao je sam Izetbegović.

Pošto je sporazum postignut, kolona sa vozilima JNA krenula je iz komande u naselju Bistrik, a na njenom čelu nalazio se transporter u kojem su, kao zaštitnica, bili Izetbegović, generali Mekenzi i Kukanjac.

Samo kilometar dalje, kada je transporter na čelu konvoja izbio iz Dobrovoljačke ulice na Skenderiju, oko 20 teritorijalaca je preprečilo vozilo, odsekavši pritom ostatak kolone, a iz okolnih kuća, sa udaljenosti oko pedesetak metara, otvorna je vatra.

Pripadnici JNA, uglavnom mladi vojnici, bespomoćno su sedeli u vozilima i na kamionima, a prema svedočenjima preživelih, likvidacije su bile brutalne - napadači su izvlačili nenaoružane vojnike, oficire i civilna lica koja su, uz ponižavanje, ranjavali i ubijali na ulici.

Za ovaj zločin do sada niko nije odgovarao, pošto je januara 2012. Tužilaštvo BiH donelo naredbu o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, pošto je, po tumačenju tužilaštva, utvrđeno da u radnjama osumnjičenih nisu sadržana obeležja krivičnog dela.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan Bg

    3. maj 2013 | 08:18

    Ma da nije ni bitno,zasto bi neko i odgovarao,pa to su samo Srbi ubijeni...strasno

  • vukašin

    3. maj 2013 | 10:56

    Pobijena deca i nikom ništa. Ma u pravu su iz Republike Srpske , svaka im je na mestu.

  • Za Srdjana

    3. maj 2013 | 10:42

    Na zalost istiniti-za ubijene Srbe nikad niko nije odgovarao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA