Zašto je tetka Tupaka Šakura najtraženija teroristkinja u Americi? (FOTO)

Džoan Česimard je 1973. godine uhapšena zbog ubistva policajca, pošto je bila pripadnica Crne oslobodilačke vojske. 1979. godine je pobegla iz zatvora i danas živi na Kubi

  • 1

Na listi najtraženijih kriminalaca izdvaja se jedno ime, zbog jednostavne činjenice da je reč o jedinoj ženi na tom spisku. Reč je o Džoan Česimard, pripadnici Crne oslobodilačke vojske (BLA), koja je 1973. godine hladnokrvno ubila policajca, zbog čega je osuđena na doživotnu kaznu zatvorta. Ipak, ona je 1979. godine pobegla iz zatvora, i danas živi na Kubi.

FBI i država Nju Džersi nude dva miliona dolara kao nagradu za informacije koje bi dovele do njenog hapšenja. To je i dalje malo verovatno, s obzirom na to da ne postoji sporazum između Amerike i Kube o ekstradiciji. Inače, veruje se da je kubanska vlada pomogla u skrivanju oko 70 begunaca iz SAD.

Česimard (65) se više ne smatra pretnjom, ali se na listi FBI nalazi kao domaći terorista. Ona je poznata i kao Asata Šakur, i tetka je pokojne zvezde hip-hopa Tupaka Šakura.

Još jedan reper - Komon, 2000. godine objavio je “Pesmu za Asatu”, posle susreta sa njom u Havani. Pesma je postala još kontroverznija pošto je njenog autora aktuelna prva dama SAD Mišel Obama 2011. godine pozvala na jedan od događaja u Beloj kući.

Međutim, nije sasvim jasno zašto je FBI sada dodao Česimnard na svoju listu najtraženijih, s obzirom na to da je prošlo 40 godina od zločina koji je počinila.

Navodno, lista ne sadrži imena onih koji predstavljaju najveću neposrednu opasnost za SAD, već se na njoj nalaze i imena na koja FBI želi da skrene pažnju javnosti, i tako poboljša šanse za hvatanje. Tako je, navodno, i pedofil Erik Tot, koji je zamenio Osamu Bin Ladena na listi “10 najtraženijih”, prošlog meseca uhapšen u Nikaragvi.

Hladni odnosi između američke policije i Kube otoplili su u poslednjih nekoliko godina, kada su vlasti u Havani pristale da deportuje neke begunce. Međutim, kada je u pitanju Džoan Česimard, Fidel Kastro je lično pomogao da njeno izručenje bude gotovo nemoguće. Predsednik Kube je 2005. godine izjavio da FBI “nju želei da prikaže kao teroristu, što je brutalnost i potpuna laž”.

Međutim, FBI tvrdi da Česimard nastavlja da zastupa “revoluciju i terorizam”. Majk Rinaldi iz radne grupe za terorizam FBI na koferenciji za novinare rekao je da je njen slučaj i danas važan, kao što je bio i pre 40 godina, istakavši da je istraga aktivna i da će se nastaviti sve dok Česimard ne bude uhapšena.

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka "Crna oslobodilačka vojska" (BLA) smatrana je za revolucionarnu ekstremističku organizaciju, odgovornu za smrt najmanje desetak američkih policajaca.

Česimard je 1973. godine uhapšena zbog učešća u tim zločinima, uključujući i pljačke banaka. Pre četiri decenije, nju i njena dva saradnika zaustavili su policajci na autoputu u Nju Džersiju, zbog oštećenog štop svetla na kolima. Oni su otvorili vatru, ranivši jednog policajca, dok je Česimard navodno lično ubila drugog policajca, Vernera Forestera, i to u “stilu egzekucije”.

Ona je 1977. godine dobila doživotnu zatvorsku kaznu za više krivičnih dela, uključujući ubistvo prvog stepena.

- Ovo ne mogu nazvati suđenjem već linčom bele porote. Prezirem sistem po kome mi je suđeno - rekla je Česimard u jednom od intervjua.

Posle dve godine služenja kazne, naoružani pripadnici BLA upali su u kazneno-popravni zavod u Nju Džersiju i oslobodili je. Pošto je pobegla, živela je u pokretu, dok nije pobegla na Kubu 1984. godine.

(Telegraf.rs / Blic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA