MIHAJLOVIĆ: Imamo zeleno svetlo za reorganizaciju "Srbijagasa"!

"Srbijagas" danas ima gubitak viši od milijardu evra, što treba nadoknaditi i videti kako su nastali ti manjkovi, ali i omogućiti preduzeću da funkcioniše, dodala je ministarka i naglasila da postoji jasna volja države da ima efikasno i profitabilno preduzeće, navela je ona

  • 2

Ministrastvo energetike dobilo je pozitivna mišljenja drugih ministarstava u Vladi Srbije o planu reorganizacije "Srbijagasa", i očekuje se da će brzo biti usvojen, rekla je u intervjuu Tanjugu resorni ministar Zorana Mihajlović.

Srbijagas danas ima gubitak veći od milijardu evra, što treba nadoknaditi i videti kako su nastali ti manjkovi, ali i omogućiti preduzeću da funkcioniše, dodala je ministarka i naglasila da postoji jasna volja države da ima efikasno i profitabilno preduzeće, navela je ona.

- Naš cilj je energetska bezbednost, stabilno snabdevanje gasom, kvalitetniji gas potrošačima, ali i da zaposleni budu zadovoljni - dodala je.

Mihajlovićeva je ukazala da će sindikati biti deo buduće radne grupe u reformisanju "Srbijagasa", i da niko neće ostati bez posla. I nije logično, kaže, da neko bude protiv reformisanja jednog državnog preduzeća, koje je gubitaš i pred bankrotom, u profitabilnu i efikasnu kompaniju.

- I "Srbijagas" i "Transgas", koji nastanu reoragnizacijom sadašnjeg preduzeća, biće državna preduzeća - rekla je ona.

"Srbijagas" je veliki gubitaš, 1,2 milijardi evra je u minusu. Deo tog gubitka, u visini od oko 260 miliona evra, nastao je zbog razlike u ceni gasa koji uvozimo i prodajemo. Ostatak su što potraživanja od privrede, domaćinstava, toplana...Bilo je, kaže ministarka i raznih poslovnih odluka koje su na to uticale.

- "Srbijagas" je izgubio gotovo 30 odsto svog tržista, tako što ga je prepustio nekoj drugoj kompaniji. Vodila se i neka socijalna politika - navela je Mihajlovićeva.

To je gotovo sve normalno, ocenila je, kada ne postoji prava kontrola u javnim preduzećima. A nije postojala svih prethodnih godina.

- Danas "Srbijagas" ima kapital samo 1,5 milijardu dinara. Šta će biti sa tim preduzećem za godinu dana, ako ga ne reformišemo - zapitala se ona.

Ministarka je podsetila da predstoji puno posla u gasnoj privredi, pre svega misleći na gasovod "Južni tok", pa skladište "Banatski Dvor", gasovod Niš - Dimitrovgrad...

Resorno ministrastvo uradilo je sve što je bilo potrebno, i početak gradnje "Južnog toka" očekuje se krajem godine.

- U Srbiji gradnja još nije počela, ne zbog nas, nego što se kasnilo u svim drugim državama. Što se tiče zakonodavne regulative i podzakonskih akata, mi smo sve pripremili - precizirala je minstarka.

Ona očekuje da će Srbija već za dve godine, 2015. ili 2016. godine, dobiti dodatne količine gasa iz "Južnog toka", što će značiti niže troškove.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    5. maj 2013 | 15:46

    Pa i vreme je.Bice mi zao radnika ako izgube plate, ali se nesto mora uraditi.Nije normalno da jedna firma koja ima monopol na gas, posluje s gubicima. Bolje je i zatvoriti nego raditi s tolikim minusom, koji mi iz nasih dzepova placamo. Za tolike pare moze se napraviti par bolnica, skola i ko zna jos cega, ali ne, uvek se nadje neko pametan koji kaze da je dobro dok se radi pa makar i s minusom, ali sve dok taj minus krpimo iz budzera.

  • Tasko

    5. maj 2013 | 15:31

    Resavaj to bre vise a bajatovica smenjuj sto pre

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA