Vaskršnji ponedeljak i Đurđevdan

SPC i vernici danas obeležavaju drugi dan Vaskrsa, ali i praznik Svetog Georgija

  • 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju drugi dan Vaskrsa - Vaskršnji ponedeljak, ali i praznik Svetog Georgija poznatiji kao Đurđevdan.

Patrijarh srpski Irinej služiće svetu liturgiju u Crkvi Svetog Georgija, a povodom osveštavanja novosagrađenog vladičanskog dvora i hramovne slave Sabornog hrama Svetog velikomučenika Georgija u Kruševcu.

Vaskrsenje Isusa Hrista, hrišćanski praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje, slavi se od vremena prvih apostola, a hrišćani ga slave tri dana.

SPC i vernici danas slave i Đurđevdan, jednu od najčešćih slava pravoslavnih Srba.

Sveti Đorđe je istorijska ličnost koja je živela u vreme cara Dioklecijana, velikog progonitelja pristalica, tada nepriznate, hrišćanske vere.

Prema predanju, on je već u dvadesetoj godini dospeo do čina tribuna u službi cara Dioklecijana, koji je u to vreme započeo veliki progon hrišćana. Predanje kaže i da je mladi tribun rekao caru da je hrišćanin, čime je započelo njegovo stradanje za veru.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA