Karneval u Kragujevcu povodom Đurđevdana

Dan grada proslavlja se 6. maja, kada je 1818. godine Miloš Obrenović centar Šumadije proglasio prvom prestonicom moderne Srbije

  • 0

Povodom Dana grada, Đurđevdana, kragujevačkim ulicama je, osmu godinu zaredom, prodefilovala karnevalska povorka u kojoj su učestvovali najmlađi Kragujevčani i gosti grada.

Predvodili su je bajkeri moto-kluba "Smak", a na začelju su bili članovi kluba ljubitelja "fića". Glavni akteri, kao i svake godine, bili su mališani iz gradskih vrtića, osnovnih škola, sportskih klubova.

Gost grada Kragujevca ove godine bila je i folklorna grupa iz palestinskog Jerohina, jednog od najstarijih gradova na svetu.

Gradom su defilovale i male mažoretkinje iz Leskovca, koje su već nastupale na evropskim karnevalima, kao i mažoretkinje iz Bele Crkve.

Nakon šetnje gradskim ulicama više od hiljadu mališana na bini u centru grada, "kod Krsta", održan je defile maski i izbor najboljih.

Povorku je danas posmatralo nekoliko hiljada Kragujevčana, zajedno sa gostima iz inostranstva koji su doputovali na proslavu Dana grada.

Đurđevdan u Kragujevcu se slavi povodom 6. maja, kada je 1818. godine Miloš Obrenović centar Šumadije proglasio prvom prestonicom moderne Srbije.

Đurđevan se, kao verski praznik, proslavlja prazničnim venčićimana od đurđevka i cveća. Ovaj dan označa ponovno buđenje prirode.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA