Uhapšen nacista zbog zločina u Aušvicu

Hans Lipšis (93) se nalazi u pritvoru u Alenu pošto je nemačko tižilaštvo navelo da postoje "ubedljivi dokazi" da je učestvovao u zločinima u Aušvicu od 1941. do 1945. godine

  • 7

Nacista, 93-godišnji muškarac koji je lagao o svojoj ratnoj prošlosti uhapšen je danas u južnoj Nemačkoj po optužbi da je bio čuvar u koncentracionom logoru "Aušvic" u okupiranoj Poljskoj.

- Hans Lipšis je deportovan iz Sjedinjenih Američkih Država i nalazi se u pritvoru u gradu Alen pošto je nemačko tižilaštvo navelo da postoje "ubedljivi dokazi" da je učestvovao u zločinima u "Aušvicu" od oktobra 1941. do oslobađanja logoraša 1945. godine - saopštila je nemački tužilac Klaudija Kraut, prenela je AP.

Lipšis je priznao da je bio pripadnik SS jedinice u "Aušvicu", ali tvrdi da je samo služio kao kuvar i nije bio uključen u bilo kakve ratne zločine.

Prošlog meseca Centar "Simon Vizental" naveo je da je Lipšis broj četiri na listi najtraženijih nacista širom sveta i optužio ga da je učestvovao u masovnom ubijanju i progonu nevinih civila, uglavnom Jevreja u "Aušvicu", dodaje britanski BBC.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nis

    7. maj 2013 | 00:06

    Robija besplatna,a dobar staracki dom 2500 e mesecno.svidja mi se kako brinu o svojima.sto bi reko brat corba,napisali zakone da se bolje zaklone

  • Notorious

    6. maj 2013 | 23:13

    Trebali su sačekati još koju godinu!

  • русија

    6. maj 2013 | 23:17

    са 93 га ухапсили ха ха

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA