Državne apoteke nabavljaju lekove

Posle mesec dana, državne apoteke kreću u nabavku medikamenata. Količine neophodne za četiri meseca nabavljaće se po hitnom postupku

  • 0

Državne apoteke u Srbiji, posle mesec dana prekida u snabdevanju, već u utorak će početi s pripremama za nabavku lekova, potvrđeno je u ponedeljak "Novostima" u Udruženju državnih apoteka Srbije.

Iako su tražile da privremeno, do sledeće godine, budu "oslobođene" centralizovanog snabdevanja, prema naknadnom uputstvu Uprave za javne nabavke, nove količine lekova moraće, ipak, da pribave na način propisan Zakonom o javnim nabavkama.

Od 1. aprila, kada je na snagu stupio ovaj zakon, većina od ukupno 37 državnih apotekarskih ustanova nije kupovala lekove, pa su iz rafova počeli da nestaju pojedini antibiotici, diuretici, preparati za koagulaciju krvi...

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, međutim, tvrdi da nestašice lekova neće biti: 

- Iz Uprave za javne nabavke stiglo je mišljenje da se mora poštovati Zakon, ali su date i sugestije o tome kako da se nabavljaju lekovi, da ne bi došlo do nestašice - kaže Đukić Dejanović.

Za nabavke putem tendera, što može da traje dva i po do tri meseca, sada, očigledno, više nema vremena, pa će se, verovatno, "ići" na pregovore s dobavljačima.

- Lekove ćemo, najverovatnije, nabavljati po hitnom postupku pregovaračkog tipa. Predviđeno je da taj model važi za dve nabavke kojima bi se obezbedile količine lekova dovoljne za po četiri meseca. Detaljnija uputstva očekujemo već u utorak ili sredu, i odmah ćemo ući u postupak nabavki - kaže za "Novosti" Nebojša Jorgovanović, direktor Apotekarske ustanove "Požarevac" i predstavnik Udruženja državnih apoteka Srbije.

Na ovaj način državne apoteke bi trebalo da nabave oko 60 miliona kutija lekova za snabdevanje do kraja godine, s obzirom na to da se na recept, o trošku osiguranja, u 948 državnih apoteka godišnje izda 90 miliona kutija lekova.

O trošku osiguranja, na recept, trenutno se izdaje oko 2.200 različitih pakovanja, oblika i doza medikamenata, a to godišnje, ne računajući lekove koji se daju u bolnicama, košta oko 30 milijardi dinara.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA