RATEL: Nema političkih pritisaka u slučaju Medikus!

- Mogu da potvrdim da je tužilac pokrenuo dalju istragu u ovom slučaju protiv svakog osumnjičenog na Kosovu zbog radnji vršenih na klinici “Medikus” - kaže u intervjuu za BIRN tužilac EU na KiM

  • 0

Tužilac Evropske unije na Kosovu i Metohiji Džonatan Ratel kaže u intervjuu za BIRN da će uložiti žalbu na presudu od 29. aprila kojom su za organizovani kriminal i trgovinu organima osuđena petorica muškaraca, uključujući vlasnika klinike “Medikus”, i dodaje da za sada nema političkih pritisaka u toku ovog suđenja i najavljuje pokretanje novih optužnica.

  Da li je istraga o klinici “Medikus” kod Prištine, na kojoj su vršena nezakonita presađivanja bubrega, shvaćena ozbiljno od samog početka, 2008. godine?

- Mislim da je preliminarna istraga bila veoma teška zbog načina na koji je pokrenuta. Započeta je veoma brzo i u žurbi na međunarodnom aerodromu u Prištini, povodom zdravstvenih problema turskog dečaka Jilmaza Altuna koji je zatražio pomoć. Pregledao ga je doktor na aerodromu i policija je odmah shvatila da nešto nije u redu; upali su na kliniku i zatvorili je. Tamo su zatekli primaoca te nezakonite transplantacije.

Tada je nagovešteno da je u “Medikusu” izvršena samo jedna transplantacija. Kako ste saznali da je bilo više od 24 transplantacije?

- Posle pretresa izvršenog u “Medikusu”, i moram da istaknem da je on izvršen zbog hitnosti, ali bez odgovarajućeg sudskog naloga. To je predstavljalo pravi problem. Zbog hitnosti situacije policija je smela da izvrši pretres bez naloga; međutim, nalog nije ni zatražen ni odobren. Taj pretres je izvršen bez ikakvog prethodnog sudskog ovlašćenja, i to je bilo ključno u ovom slučaju. Zašto je to važno? Zato što su postojali dokumenti, medicinski izveštaji, zapisi anesteziologa i hirurški izveštaji koji su nam bili očajnički potrebni za slučaj kako bi presude imale utemeljenje.

Kosovska policija je 2008. godine uhapsila Mošu Harela, jednog od glavnih osumnjičenih u ovom slučaju. Zašto je on pušten pre suđenja?

- To ne znam, ali znam da je Mošu Harela, državljanina Izraela za kim sada traga Interpol, pustio sudija UNMIK-a posle jednomesečnog pritvora. Naloženo mu je da se vrati na Kosovo i suoči sa optužbama, ali on to nikad nije učinio.

  Koja je bila uloga turskog doktora Jusufa Sonmeza u transplantacijama u “Medikusu”?

- U to vreme on je bio glavni hirurg i ključni učesnik u svim transplantacijama organa koje su tamo vršene. On je begunac, a Interpol traga za njim kao i za Moše Harelom. On je ozloglašeni trgovac organima iz Turske koga aktivno tražimo već duže vreme. Ne znamo gde se trenutno nalazi, ali postoji teorija da je možda u Južnoj Africi. Činimo sve što je u našoj moći da ga lociramo; za njim je izdata crvena poternica Interpola, a u Turskoj je protiv njega podignuta optužnica za krivične radnje u vezi sa ovdašnjom klinikom “Medikus”.

  Smatra se da je Sonmez boravio na Kosovu 2008. godine, ali da je otišao pre upada policije u “Medikus”. Da li je od nekoga dobio dojavu?

- Znamo da je od trenutka kada se Jilmaz Altun na aerodromu požalio na zdravstvene tegobe i kada ga je pregledao aerodromski doktor do trenutka kada je policija stigla u “Medikus” prošlo nešto manje od sat vremena. Ne znamo kakva je informacija mogla biti prosleđena klinici za tih sat vremena; međutim, zabrinuti smo, baš kao i Odbrana, da su brojni dokumenti nestali sa klinike – nedostaju ključne knjige o hirurškom protokolu i zapisi. Uz to, postoje i drugi dokumenti koji bi pomogli Tužilaštvu, a možda i odbrani, ali su ti dokumenti odneti sa klinike.

Saopštili ste da će biti novih optužnica u slučaju “Medikus”.

- Mogu da potvrdim da je tužilac pokrenuo dalju istragu u ovom slučaju protiv svakog osumnjičenog na Kosovu zbog radnji vršenih na klinici “Medikus”. U optužbe spadaju i one za organizovani kriminal, trgovinu ljudima, zloupotrebu službenog položaja i druge srodne krivične radnje. Ali to je nova istraga protiv drugih osumnjičenih.

Priča se da su među osumnjičenima i neki kosovski političari. Možete li to da nam potvrdite?

- Ne mogu na to da vam odgovorim, žao mi je. Ne smem da imenujem osumnjičene.

Je li bilo političkih pritisaka u ovom slučaju ili tokom suđenja?

- Na ovog tužioca politika nije imala nikakvog uticaja; to se nije dogodilo. Ne mogu da govorim u ime drugih istražitelja ili pojedinaca, ali mogu da kažem da na mene nije izvršen nikakav politički uticaj ili pritisak.

Da li ćete uložiti žalbu na presudu od 29. aprila kojom su za organizovani kriminal i trgovinu organima osuđena petorica muškaraca, uključujući vlasnika klinike “Medikus”?

- Da, hoću. Morate da razumete da smo zadovoljni većim delom presude, smatramo da su kazne i presude u potpunosti odgovarajuće. Uložićemo žalbu zbog tehničkih pitanja povodom nekih ograničenja i drugih tehničkih problema. Ali moram da istaknem da pozdravljamo ove presude, smatramo da su žrtve - davaoci koji su regrutovani dovođeni na kliniku “Medikus” i iskorišćeni kako bi im se uzeli organi - dobile pravdu.

  Jeste li već radili na slučajevima trgovine ljudima?

- Jesam, radio sam već na trgovini ljudima u Sarajevu, na sudu BiH.

Dakle, upoznati ste sa tom pojavom.

- Tehnike vrbovanja kojima su se služile osobe da bi primorale siromašne na prodaju i vađenje organa na klinici “Medikus” uglavnom su iste. Dobijali su lažna obećanja o plaćanju, bili izloženi iznuđivanju i drugim metodama vršenim nad njima, uključujući neizdrživ pritisak. Ista sredstva sreću se i u drugim trgovinama, pa i u trgovinama ljudima radi seksualnog ropstva ili prostitucije – počinioci se služe identičnim tehnikama.

Kao tužilac, mislite li da postoji bilo kakva veza između slučaja “Medikus” i optužbi na račun OVK?

- Nažalost, kao tužilac, ne postupam na osnovu pretpostavki. Postupam na osnovu dokaza i, na kraju slučaja u kojem su istraga i procesuiranje trajali četiri i po godine, mogu vam reći da nisam pronašao bilo kakve direktne dokaze za postojanje te veze.

(D. Z. / Izvor: BIRN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA