ZANIMANJA KOJE JE PREGAZILO VREME: Limar, časovničar, daktilograf i kišobrandžija!

Na spisku poslova koji izumiru su i komercijalni i carinski tehničar, metaloglodač, metalobrusač i kovač

  • 3

Komercijalni i carinski tehničar, daktilograf, električar energetike, metaloglodač, metalobrusač, kovač, limar, časovničar, kišobrandžija, precizni mehaničar, rasadničar - samo su neki od profila koji će u predstojećem upisu u srednje škole ostati bez učenika.

Zanimljivo je da se na spisku neatraktivnih zanimanja nalaze i ona koja su posle 2000. godine uvedena kroz oglede i za koja su izdvojena značajna sredstva iz raznih međunarodnih fondova.

Ogledni profili su uvođeni da bi se odgovorilo na potrebe tržišta rada, govorilo se o modernim planovima i programima, načinu rada koji se drastično razlikuje od tradicionalnog, obučenim nastavnicima, opremljenim školama...

Danas, međutim, oglede poput nadzornika parka i tehničara za primarnu obradu drveta đaci nerado upisuju, pa se postavlja pitanje da li su to bile promašene investicije.

(Telegraf.rs/ Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smederevo

    8. maj 2013 | 11:57

    Nemate vi pojma. Limar je posao koji mi je napravio kucu, kupio stan...

  • Boki

    8. maj 2013 | 10:59

    Pa normalno da izumiru zanimanja koja se vzuju za obradu metala kad industrija ne radi. Nemamo nijednu fabriku za proizvodnju sklopova menjaca, motora i sl. osim IMT-a i IMR-a koji su pred bankrotsrvom vec godinama.

  • kole

    8. maj 2013 | 10:48

    Precizni mehanicar je zanimanje koje je jako trazeno u inostranstvu kao i casovnicari bas cudno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA