Britanci kupuju španska sela za male pare!

Ovo je posledica negativnog prirodnog priraštaja i stalne migracije koja je rezultat siromaštva i višegodišnje krize, zbog čega je na stotine malih seoskih okućnica prazno

  • 0

U Španiji ima sve više napuštenih sela, a razlozi za to su isti kao i u Srbiji - loša ekonomska perspektiva, višegodišnja recesija i sve starija populacija.

Po veoma niskim cenama, kuće i zemljišta sada kupuju stranci, pre svih penzioneri Britanci.

Negativni demografski podaci i stalne migracije iz jednog od najsiromašnijih delova zemlje ispraznili su na stotine malih seoskih okućnica. Selo Taramundi u oblasti Galicije, na severu Španije, doživelo je takvu sudbinu.

Tokom desetogodišnjeg ekonomskog prosperiteta te zemlje, bogati Španci su kupovali čitava sela. Stvari su se pogoršale zbog stagnacije nacionalne privrede i ogromne stope nezaposlenosti.

Sada su mahom stranci ti koji žele da dođu u posed objekata po izuzetno povoljnoj ceni. Penzionisani britanski inženjer Najl Kristi je jedan od njih. Kupio je nekoliko kuća koje će obnoviti i iznajmljivati kao apartmane za odmor.

- Selo je bilo potpuno napušteno. Tri decenije tu nije bilo nikoga, pa me je čekalo dosta posla. Nisam mogao da verujem kada sam čuo cenu - celo selo za samo 45.000 evra - rekao Kristi.

Pepe Rodil radi kao prodavac za jedan od najuspešnijih španskih internet sajtova, putem kojeg se prodaju napuštena sela. Ipak, problem predstavlja veliki broj vlasnika, nekada rasutih po celoj planeti, što Rodilu stvara glavobolje.

- Jedno selo može imati, na primer, 17 vlasnika koji žele da ga prodaju, a trojica se protive. Prilikom prodaje svi žele da obezbede najveću cenu. Najveći problem mi je da obezbedim da se svi slože - objašnjava Rodil.

Iako lokalno stanovništvo nije previše zadovoljno zbog dolaska stranaca, gradonačelnik mesta Pontenovo nema dileme. On smatra da je to od vitalne važnosti za ponovno naseljavanje napuštenih sela.

- Pretpostavljam da svaka gradska vlast situaciju vidi na svoj način, ali bih definitivno podržao ovu inicijativu, posebno u Galiciji i Asturiji, gde su izraženi problemi smanjenja broja stanovnika i emigracije. Dolaskom stranaca se obnavljaju kuće i održava životna sredina - kaže gradonačelnik Ponteneva Dario Kampos.

Španski Nacionalni statistički biro procenjuje da u zemlji ima više od tri hiljade nenaseljenih sela, od čega je oko hiljadu i po u Galiciji. Od toga je, međutim, veoma mali procenat na prodaju, a stranci trenutno čine čak 90 odsto potencijalnih kupaca.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA