Voz BG-ZG putuje duplo duže nego 1938!

I dok današnji vozovi saobraćaju prosečnom brzinom od 42 kilometra na čas, ovaj plakat svedoči da smo nekad imali mnogo brže pruge i vozove koji su iste relacije prelazili za dvostruko manje vremena

  • 3

Vozovi kasne, stari su i neugledni. Železnička struktura je toliko zapuštena da su i novi vagoni, koje dobijemo nečijom milostinjom, stari više decenija. Razlog više što ovu udobnu vrstu prevoza bira sve manje ljudi je i taj što se i do bližih destinacija, danas, putuje znatno duže nego pre skoro jednog veka.

Poražavajući je podatak da vozovi saobraćaju prosečnom brzinom od 42 kilometra na čas i da se doslovno vuku ka svom odredištu. Stariji pamte da smo nekad imali železnicu kojom smo mogli da se pohvalimo, a naši vozovi bili su vrlo udobni i brzi.

O popularnosti naših pruga, nekada, svedoči i plakat koji se pojavio na društvenoj mreži Fejsbuk na kom se vidi da se do Zagreba stizalo za samo četiri sata, dok je današnjem vozu potrebno 7:29 minuta.

Na reklamnom plakatu dalje se navodi da voz italijanski, kao i da je dan ranije prvi put prevezao putnike.

Sve ovo dešava se 1938. godine, a danas, 75 godina potom, ta ista relacija prelazi se za skoro dvostruko više vremena.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grace

    8. maj 2013 | 14:31

    Ja samo ne razumem zašto na karti i dalje piše "brzi voz"?!

  • Образован

    8. maj 2013 | 17:13

    Posle kazu nije bilo dobro za vreme kralja

  • e moja Srbijo

    8. maj 2013 | 15:42

    A da stvar bude gora, nase zeleznice redovno placaju penale zbog tako sporog saobracaja kada transportuju robu za strance. Umesto da usluzi trasporta zarade, nase zeleznice placaju da drugome prevoze robu... E to ima samo u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA