Stiven Hoking bojkotuje Izrael zbog Palestinaca!

Britanski teoretski fizičar nije hteo svoju odluku da objavi javno, već je napisao pismo Peresu kako je odlučio da "poštuje bojkot zasnovan na poznavanju Palestine i jednoglasnog saveta svojih sopstvenih akademskih kontakata tamo"

  • 4

Britanski teoretski fizičar Stiven Hoking odustao je od dolaska na Predsedničku konferenciju pod pokroviteljstvom predsednika Izraela Šimona Peresa, u znak protesta zbog odnosa prema Palestincima, prenose danas izraelski mediji pisanje "Gardijana".

Peta Predsednička konferencija pod nazivom "Suočavanje sa budućnošću" održaće se u junu u Izraelu i u njenom radu učestvuju najviši svetski lideri i mislioci.

Hoking nije hteo svoju odluku o povlačenju sa tog skupa da objavi javno, već je napisao pismo Peresu kako je odlučio da "poštuje bojkot, zasnovan na poznavanju Palestine i jednoglasnog saveta svojih sopstvenih akademskih kontakata tamo".

Hokingovo učešće najavljeno je početkom aprila i od tada je primio poruke iz Velike Britanije i inostranstva u kojima je apelovano da otkaže učešće u sklopu podrške akademskog bojkota kao dela globalnog bojkota i kampanje sankcija protiv Izraela.

Hoking je odlučio da posluša savet svojih palestinskih kolega koji su smatrali da ne bi trebalo da prisutvuje događaju u Jerusalimu.

Taj naučnik koji predvodi odeljenje za praktičnu matematiku i fiziku na Univerzitu Kembridž pati od amiotrofične lateralne skleroze, bolesti koje je onemogućila kretanje čitavog njegovog tela, ali nije uticala na njegove mentalne sposobnosti.

On je poslednji put bio u Izraelu 2006. godine, kada ga je pozvala britanska ambasada da obiđe i Izrael i palestinske teritorije i da se sastane sa lokalnim naučnicima i akademicima.

U to vreme je rekao da jedva čeka da dođe tamo i da je uzbuđen što će se sastati sa naučnicima s obe strane. Od tada je promenio odnos prema Izraelu, osudivši tronedeljnu izraelsku vojnu operaciju na pojas Gaze krajem 2008. i početkom 2009. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandzo

    8. maj 2013 | 17:40

    Nije on kriv za globalnu politiku Britanije ali u svakom slucaju gest za pohvalu.

  • Daca-ch

    8. maj 2013 | 21:06

    Bravo Bravo Svaka cast. Ceo svet zna da iza svih ratova i zlodela belosvetskih stoje Jude zajedno sa Amerima. Oni izdase Isusa za pare a sta tek rade nama...,

  • Bosnjak

    8. maj 2013 | 19:06

    Kada ovako nesto kaze neko a pri tom je jos poznati naucnik ,onda to ima jos vecu i tezinu i jacinu,i svaka mu cast na tome.To je javna tajna koju zna cio svijet i olako se precutkuju zlodela jevreja prema palestincima.Nekad davno palestinci su imali svoju drzavu ali su pustili gosta na neko vreme koji sad pokusava da ih protera iz rodjene kuce naravno uz pomoc cionista SAD I Engleske ,ali bog sve vidi,uvek je poznat epilog zlocincima.Ali najodvratnije od svega sto arapi nisu slozni kad je u pitanju palestina,zbog sake americkih dolara!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA