Euleks nema mandat da izruči Keljmendija!

Euleks je pohvalio reakciju Kosovske policije u vezi sa Interpolovom crvenom poternicom i hapšenjem Nasera Keljmendija. Međutim, kako Kosovo nema međunarodni sporazum o ekstradiciji sa BiH, Keljmendi je zadržan u policijskom pritvoru 48 sati

  • 2

Euleks je pohvalio reakciju Kosovske policije "u vezi sa Interpolovom crvenom poternicom i hapšenjem Nasera Keljmendija, koji je bio begunac od pravde u Bosni i Hercegovini, gde je optužen za ubistvo u pokušaju, kao i za prodaju i distribuciju nezakonitih narkotika u Južnoj Americi, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Zapadnog Balkana“.

- Kosovska policija je postupila profesionalno i sposobno obezbeđujući hapšenje, koje je izvršeno u operaciji bez ikakve pomoći Euleksa - navodi se u Euleksovom saopštenju i dodaje da je "Interpolova crvena poternica formalni zahtev za hapšenje osumnjičenih koji su van teritorije na kojoj su optuženi za krivična dela“.

Prema Kosovskim zakonima Keljmendi je zadržan u policijskom pritvoru u trajanju od 48 časova, ali pošto Kosovo nema međunarodni sporazum o ekstradiciji sa BiH, njega su morali da puste posle isteka 48 časova.

Nakon puštanja iz policijskog pritvora, Naser Keljmendi je uhapšen na osnovu naloga koji je izdao Euleksov tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova, koji je pokrenuo istragu ovog slučaja, na osnovu istih krivičnih dela za koje je optužen u Bosni i Hercegovini. Lokalni tužilac iz STK će biti dodeljen u predmetu da vodi istragu u mešovitom timu sa Euleksovim tužiocem.

- Slučaj je u izričitoj nadležnosti STK pošto je osumnjičeni pod istragom za organizovani kriminal, između ostalih krivičnih dela. Službenici Euleksa u Ministarstvu pravde mogu asistirati u kontaktu između relevantnih aktera, međutim, Euleks, radeći u okviru kosovskih zakona, nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova – zaključuje se u sopštenju.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA