OTVORITE OČI: Opasni krpelji vrebaju svuda oko nas, udaraju najčešće na srce! (FOTO) (VIDEO)

Prilikom boravka u prirodi obavezno je da se nose dugi rukavi i nogavice. Ako krpelj dospe do tela, javite se lekaru, jer ako ga sami skidate, glava krpelja ostane na koži i ponovo izraste

  • 4

Naglo povećanje temperature u Srbiji otvorilo je i sezonu lajmske bolesti, a od ovog oboljenja, koje najčešće prenose krpelji, godišnje u Srbiji oboli oko 400 ljudi! Stručnjaci zbog toga upozoravaju na krajnji oprez prilikom boravka u prirodi.

- Najveći broj obolelih od lajmske bolesti lekari registruju od maja do juna. Ovo oboljenje zahvata prvenstveno kožu, srce, zglobove i centralni nervni sistem. Kad krpelj zaražen bakterijom ubode čoveka, prvi znaci bolesti najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da se naznake pojave i do mesec dana kasnije. Parazit na mesto uboda ispušta bakterije i viruse, koji se eventualno nalaze u njegovim crevima i pljuvačnim žlezdama. Zato je neophodan krajnji oprez - kažu u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Stručnjaci savetuju da se prilikom boravka u prirodi obavezno nose dugi rukavi i nogavice. Ukoliko krpelj nekako dospe do tela, treba se obavezno javiti lekaru kako bi on bio skinut, jer se najčešće dešava da, kada ih ljudi sami skidaju pincetom, glava krpelja ostane prilepljena na koži, pa ubrzo on ponovo naraste

Ako pacijenti nisu u mogućnosti da se jave lekaru, krpelj se odstranjuje na taj način što se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja njegovog tela. Pinceta se najpre malo povuče na gore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati.

Krpelji su opasni zbog bolesti koju prenose - krpeljnog meningoencefalitisa, poznatog i kao meningoencefalitis ranog leta. Krpelji izazivaju i boreliozu ili lajmsku bolest. Na sreću, nisu svi krpelji zaraženi, već samo 30 odsto njih.

U našim krajevima vrlo retko se javlja meningoencefalitis koji prenose krpelji. Prvi simptomi ove bolesti su povišena temperatura, ukočen vrat i glavobolja. Kod težih oblika, upala zahvata ceo mozak, a posledice su ošamućenost, smetnje pri govoru i gutanju, oduzetost pojedinih delova tela.

S druge strane, mnogo češće se javlja borelioza ili lajmska bolest. Posle uboda zaraženog krpelja, prvi simptomi se mogu javiti u roku od mesec dana. Na mestu uboda pojavljuje se bubuljica i prstenasto crvenilo koje se širi. Istovremeno se može javiti povišena telesna temperatura, glavobolja, umor, iscrpljenost, bolovi u mišićima i zglobovima.

U tom slučaju treba se obavezno javiti lekaru. Ako se ne počne s lečenjem, za šest do osam nedelja može doći do zapaljenja moždanih opni ili nerava, zglobova, srčanog mišića i drugih organa. Ako se ni tada ne počne lečenje, može da dođe do trajnog oštećenja zdravlja.

U Beogradu ima najviše krpelja u Bojčinskoj i Lipovačkoj šumi, Topčideru i Košutnjaku. Brojnost i stepen zaraženosti krpelja su očekivani i ne odudaraju od prošlogodišnje slike. Od juna ove godine radiće se i monitoring krpelja, koji podrazumeva mapiranje žarišta, brojnost, vrste i zaraženost... Softver će obezbediti prognozu rezultata i to će značajno doprineti kontroli krpelja na teritoriji Beograda - kažu u Sekretarijatu za zaštitu zdravlja Grada Beograda.

Ovih dana na Adi Ciganliji Beograđani su mogli da se informišu kako da se zaštite od krpelja i komaraca. Posetioci koji su došli na štand Zavoda za zaštitu zdravlja imali su priliku da u prirodnoj laboratoriji posmatraju preparate krpelja pod mikroskopom, saznaju o merama koje treba preduzeti u domaćinstvima i nauče kako se pravilno koriste sredstva protiv krpelja i komaraca.

Pogledajte kako krpelj dospeva do kože kućnih ljubimaca i ljudi, kako se hrani i kako se pravilno odstranjuje. U ovom videu je prikazan način na koji on dospeva do kućnih ljubimaca, ali ovi paraziti na potpuno identičan način dospevaju i do ljudi.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • highgloss

    11. maj 2013 | 08:27

    A da to ipak uradi strucno lice? Recimo dr?

  • zwiling

    10. maj 2013 | 22:16

    Ja sam cesto u prirodi i imam iskustva s time, caka pri vadjenju je da stavis prst na krpelja i vrtis ga u smjeru kazaljke na satu i izvadis ga u par trenutaka ;)

  • GAGA

    16. april 2015 | 16:18

    MOLIM?!!! Nemoguce je da krpelj ponovo izraste u vasem telu ako prilikom vadjenja ostane glava ili neki drugi deo. Krpelj je zivo bice kao i covek, kao kad bi vam neko rekao da cete vi izrasti ponovo ako vam odvoje telo od glave.Krpelj je insekt i kao i bilo koja druga buba umire kad ostane bez tela ili bez glave, jer cak ni on ne moze da zivi bez srca, traheja za disanje i krvi. Jedina opasnost koja postoji je ta da iz glave ili nekog drugog dela tela krpelja koji je ostao u vama, predju patogeni u vas krvotok i zarazite se lajmskom ili nekom drugom bolescu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA