SPC VS. CPC: Da li je Njegoš dostojan sveca?

U Crnoj Gori se vodi polemika u javnosti vodi se o tome da li je Njegoš - Srbin ili Crnogorac, te da li SPC ima pravo da Crnogorca proglašava za sveca

  • 7

Dok predstavnici kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) tvrde da im je svejedno da li će Srpska pravoslavna crkva (SPC) proglasiti Petra II Petrovića Njegoša za sveca, u Srpskoj pravislavnoj crkvi smatraju da Njegoš ispunjava sve kriterijume za kanonizaciju.

Istovremeno, glavna polemika u javnosti vodi se o tome da li je Njegoš - Srbin ili Crnogorac, te da li SPC ima pravo da Crnogorca proglašava za sveca.

- Njegoš jeste bio vrhunski pesnik, ali sa moralnog stanovišta, ljudskim kvalitetima i načinom života nije zaslužio takvo priznanje - smatra potpredsednik saveta Mitropolije CPC Stevo Vučinić. On kaže da je Njegoš u Crnoj Gori uvek bio cenjen isključivo kao pesnik, a da su ga, nezasluženo, na pijadestal sveca stavili Srbi.

- Namera da se Njegoš kanonizuje nije bogoslovske nego političke prirode. On nije živio svetim životom, niti je bio primer sveštenika dostojnog za kanonizaciju. Život mu je bio vrlo sporan u moralnom, ali i dogmatskom smislu. U Luči mikrokozma je doveo u sumnju celu istinu pravoslavlja. Očitovao se pismeno, jasno i javno da sumnja u crkvene dogmate, da voli žene više od svega na ovome svetu, i živeo je i delovao protiv monaškog zaveta i crkvenih dogmi i kanona - ocenjuje Vučinić.

On dodaje da bi se namera SPC da se Njegoš kanonizuje mogla tumačiti kao pokušaj srpske Patrijaršije da skrene pažnju javnosti od aktuelnih pedofilskih i homoseksualnih skandala, kao i problema Kosova.

- Njegoš je veliki pesnik najmanjeg evropskog naroda kroz kojega su progovorili vekovi u kojima su Crnogorci vodili zastrašujuću borbu za slobodu i opstanak kakvoj nema primera u novijoj evropskoj istoriji. Međutim, Njegoš nije pesnik Novog Zaveta - Jevanđelja - nego Starog Zaveta, dakle, osvete i krvi. Njemu se na teret stavlja tridesetak naručenih osveta - kaže Vučinić.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • сердар јоле

    9. maj 2013 | 12:51

    А да није био толики Србин, исто тако би Вучинић врло интелигентно навео разлоге његовог проглашавања за свеца! Сад пошто је Његош био велики Србин, треба га јавно анатемисат! На сва српска питања, Његош је у "Горском вијецу" дао одговоре! Само га читајте и прочитајте господо!

  • шумадинац

    9. maj 2013 | 13:01

    Један од великих Срба у нашој историји

  • сердар јоле

    9. maj 2013 | 15:27

    Чини ми се да овђе битишу само српски непријатељи! Не блатите Његоша багро потурчена!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA