Izrael gradi 300 kuća u srcu Palestine!

Taj potez bi mogao da izazove napetost u odnosima sa Palestincima dok SAD pokušavaju da obnove mirovne pregovore. Vojni portparol je precizirao da će se izgraditi 296 stambenih jedinica u tom naselju, ali samo u prvoj fazi, pre nego što počne prava izgradnja

  • 4

Izrael je odobrio da se izgradi gotovo 300 kuća u jevrejskom naselju Beit El kraj Ramale na Zapadnoj obali, rekao je vojni portparol.

Taj potez bi mogao da izazove napetost u odnosima sa Palestincima dok SAD pokušavaju da obnove mirovne pregovore. On je precizirao da će se izgraditi 296 stambenih jedinica u tom naselju, ali samo u prvoj fazi, pre nego što počne prava izgradnja, kako je rekao.

Anonimni portparol je objasnio da su planovi o izgradnji mera kompenzacije za naseljenike koji su prošle godine evakuisani iz jednog divljeg naselja na domaku Beit Ela.

Ova vest je objavljena samo dva dana nakon izveštaja da je izraelski premijer Benjamin Netanijahu naredio zamrzavanje tendera za nove domove jevrejskih naseljenika kako bi dao šansu naporima SAD da se oživi mirovni proceš, koji je već dugo u zastoju.

Levičarski pokret Mir sada (Šalom akšav) je osudio taj potez, istakavši da ta inicijativa dokazuje da Netanijahu obmanjuje svet, preneo je AFP. On u jednu ruku pušta da se poveruje da koči naselja, a u drugu da je dozvolu za ogroman građevinski projekta, rekla je Hagit Ofran iz tog pokreta.

Direktni mirovni pregovori su prekinuti krajem septembra 2010, ubrzo nakon što su obnovljeni. Spor je izbio zbog nastavka širenja jevrejskih naselja, što se smatra kršnjem međunarodnog prava, a Izrael to osporava. Palestinci neće da se vrate pregovarački sto dok Izrael ne zamrzne izgrdnju na teritoriji gde oni hoće da osnuju svoju državu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beba

    9. maj 2013 | 14:16

    Je.o vas izrajel to su najveci zlotvori ikad pisite malo o Palestinskim zrtvama.

  • Образован

    9. maj 2013 | 16:53

    Ma to je drzava,tako se voli svoj narod. Kad cemo mi biti takvi?

  • Ivan

    9. maj 2013 | 13:56

    Ko li vas placa da svaki dan objavljujete o izraelu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA