Špindeleger: Građani da direktno biraju predsednika Evropske komisije!

Austrijski vicekancelar i šef diplomatije je u saopštenju naveo da istraživanja pokazuju da samo 35 odsto Austrijanaca ima osećaj da njihov glas ima značaj u EU, dok 62 odsto zastupa stav da njihov glas nema nikakvu težinu

  • 0

Austrijski vicekancelar i šef diplomatije Mihael Špindeleger zatražio je danas, povodom Dana Evrope, značajnije demokratsko učešće građana, posebno u vezi budućnosti EU, i predložio direktan izbor predsednika Evropske komisije.

- Ako se više nadležnosti prebacuje na zajedničke organe onda je još važnije da ti koraci budu podržani od građana i da se obezbedi demokratska legitimnost odluka na nivou EU - naglasio je on.

Špindeleger je u saopštenju naveo da istraživanja pokazuju da samo 35 odsto Austrijanaca ima osećaj da njihov glas ima značaj u EU, dok 62 odsto zastupa stav da njihov glas nema nikakvu težinu.

- Zašto ne bi dozvolili direktan izbor predsednika Evropske komisije od strane građana. Time bi Evropa dobila lice. Predsednik Komisije tako bi još više nego sada bio odgovoran za Evropu i njene građane. Direktan izbor znači i direktna odgovornost - poručio je Špindeleger.

Austrijski kancelar Verner Fajman podvukao je da je Evropa zajednica, te da je potebno više zajedničkih evropskih projekata u cilju obezbeđenja socijalne sigurnosti.

- Ne može nam biti svejedno kako nam je sused - dodao je.

Prema njegovim rečima pravednost, fer pristup, zaposlenje, pravedan poreski sistem i borba protiv međunarodne utaje poreza su sastavni deo toga i moraju naići na zajednički odgovor.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA