KRAJ EPOHE: Nemci će ograničiti brzinu na autobanu?! (VIDEO)

Vođa opozicione Socijaldemokratske partije (SPD), Sigmar Gabriel, zalaže se da se maksimalna dozvoljena brzina na svim autoputevima u Nemačkoj ograniči na 120 km/h, pošto statistike pokazuju da na deonicama na kojima je ograničena brzina ima manje nesreća. Međutim, duhovi su se uzburkali i promena zakona neće biti laka

  • 6

Za poklonike brze vožnje iz celog sveta nemački autoban predstavlja sveto mesto. Osim njegovog kvaliteta, osnovni razlog za to leži u činjenici da je na oko 60 odsto deonica mreže autoputeva u toj zemlji brzina kretanja - neograničena.

Na određenim delovima nemačkih autoputeva možete da jurite do mile volje, čak i brzinama većim od 250 km/h, bez bojazni da će vas neko zaustaviti i kazniti zbog toga.

Međutim, to bi uskoro moglo da se promeni, s obzirom da se pitanje bezbednosti saobraćaja i ograničenja brzine pojavilo kao jedna od tema u predizbornoj kampanji u Nemačkoj.

Vođa opozicione Socijaldemokratske partije (SPD), Sigmar Gabriel, zalaže se da se maksimalna dozvoljena brzina na svim autoputevima u Nemačkoj ograniči na 120 km/h.

Kao opravdanje za uvođenje ove mere, Gabriel se poziva na statističke podatke po kojima se na delovima autobana gde je brzina ograničena na 130 km/h dešava manje saobraćajnih nesreća sa teškim povredama i smrtnim slučajevima, u odnosu na deonice na kojima se vozi bez ograničenja.

Iako ovaj predlog čelnika SPD-a još uvek nije deo zvanične politike njegove stranke, socijaldemokrate nameravaju da se o tom pitanju konsultuju sa lokalnim vlastima širom Nemačke, kako bi zauzeli konačan stav oko mogućeg uvođanja ograničenja brzine.

Naravno, čitava priča ima smisla samo ukoliko SPD dođe na vlast. Za to bi im prema nekim procenama bila potrebna podrška partije Zelenih, koja opet sa svoje strane zalaže da se maksimalna brzina na putevima drugih kategorija ograniči na 80 km/h. Inače, Zeleni su još 2011. obećali da će tražiti uvođenje ograničenja brzine na autoputevima ako dođu na vlast, i to iz ekoloških razloga.

Zahtevima dve opozicione partije suprotstavio se Nemački automobilski klub (ADAC), tvrdnjom da su argumenti onih koji se zalažu za ograničenje brzine neodrživi. Portparol ADAC-a, Andreas Hölzel, izjavio je za Bild da je postojeća infrastruktura autoputeva u Nemačkoj veoma bezbedna za vožnju.

- Iako se na autoputevima odvija čak trećina ukupnog drumskog saobraćaja u Nemačkoj, na njima se dogodi tek 11 odsto svih saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom ili teškim povredama putnika - iznosi Hölzel svoj argument u prilog tezi o bezbednosti autoputeva u Nemačkoj.

On napominje i da ne postoji relevantno istraživanje na osnovu koga bi se uporedila bezbednost i broj nesreća na delovima autoputa bez i sa ograničenjem brzine.

Pogledajte kako izgleda voziti 200 na sat na nemačkom autobanu:

(Telegraf.rs / Izvor: B92.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makarije

    9. maj 2013 | 17:08

    Vlado, nema "brze" trake. To je traka za preticanje, samo kod nas vlada mišljenje da je leva traka "brza". U istoj toj Nemačkoj, kad hoćeš da pretičeš na autoputu i upališ levi migavac, u 99% slučajeva vozač koji dolazi "brzom" trakom ti ablenduje tj. daje ti do znanja da te pušta da to i uradiš, ma kojom brzinom se kretali. I kod nas ti ablenduju, ali da ti daju do znanja da ne pokušavaš da počneš preticanje, jer oni voze brzo "brzom" trakom. Van pameti! Vozio sam u više navrata "u blokadi" tj. 250 na sat po Nemačkoj, naročito na A9 od Minhena ka Nirnbergu (3 trake) i obratno. Neopisivo lako kad postoji saobraćajna kultura. U celoj Nemačkoj ograničenja postoje na mestima gde je potrebno, imaju i aktivno praćenje i usporavanje saobraćaja po potrebi na dosta deonica, ne znam zašto bi ograničavali brzinu na svim putevima? A i koja je svraha da Nemci prave tolike automobile koji idu preko 200, ako ih nemaju gde voziti?!

  • vlada

    9. maj 2013 | 15:31

    300 km na sat, ne 200.

  • Solarbg

    9. maj 2013 | 19:18

    280 km sa meckom amg..... fantasticno je bilo. Ali suludo mala greska i mislim da nebi preziveo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA