BROZOVA UNUKA: U većini kuća u BiH i dalje su Titove slike

- Krvoproliće koje je uzrokovao devedesetih godina 20. veka je na sreću zaustavljeno, ali sama ideologija nije poražena. Građani BiH i zemalja regije su bili i ostali žrtve fašističkih ideologija koje se samo razlikuju u etno-nacionalnom predznaku - kaže Svetlana Broz

  • 7

Unuka doživotnog predsednika nekadašnje SFRJ Josipa Broza Tita, Svetlana Broz, kaže da, "uprkos pokušajima revizije jugoslovenske antifašističke prošlosti, u većini kuća u Bosni i Hercegovini građani čuvaju sliku partizanskog vođe, a ne ustaškog poglavnika ili četničkog đenerala".

Po njenom mišljenju, fašizam je poslednjih 25 godina veoma prisutan na političkim scenama zemalja nastalih nakon, kako kaže, "ubistva Jugoslavije".

- Krvoproliće koje je uzrokovao devedesetih godina 20. veka je na sreću zaustavljeno, ali sama ideologija nije poražena. Građani BiH i zemalja regije su bili i ostali žrtve fašističkih ideologija koje se samo razlikuju u etno-nacionalnom predznaku - smatra ona.

Broz, koja je direktorka nevladine organizacije Garivo i humanitarni radnik, rekla je da je činjenica da su partizani i njihov vrhovni komandant u Jugoslaviji pobedili naciste i fašiste, koji su bili brojniji i jači, jer su sarađivali s okupatorom, "čini veoma ponosnom".

- Fašizam je vojnički pobeđen 9. maja 1945. zajedničkom borbom svih naroda i narodnosti Jugoslavije, ali mislim da danas i ne postoji pravo proslavljanje tog datuma, jer ono nije u interesu mnogih, koji vladaju ovim prostorima koristeći fašističku ideologiju i trude se da naprave reviziju naše zajedničke antifašističke prošlosti - ocenila je ona.

Broz je ukazala da se uklanjaju spomenici antifašistima, daju imena ulicama po fašistima a nacistički kolaboracionisti proglašavaju narodnim herojima.

- Verujem da će u BiH svest o neophodnosti i hitnosti iskazivanja građanske hrabrosti u borbi protiv svakog pojavnog oblika fašističke ideologije ili njene instrumentalizacije kroz organizovani kriminal i korupciju uskoro nadvladati postojeće strahove i da će biti formirana kritična masa odgovornih pojedinaca koja će fašističku ideologiju i sve njene posledice iz centra pomeriti na marginu društva, gde joj je i mesto - zaključila je ona.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    9. maj 2013 | 18:22

    Tacno kaze,sad fasisti i njihovi saradnici ispadaju zrtve,ne samo na Balkanu vec i u drugim zemljama!? Ne razumem ko pri zdravoj pameti moze opravdavati fasiste,ljude koji su ubijali masovnim streljanjima,gasnim komorama,klanjem,da ne pominjem metode koje je Mengele koristio. Sve je naopako postavljeno danas.

  • русија

    9. maj 2013 | 17:21

    код мене је јунак Карађорђе на зиду !!! и наравно Крсна Слава !!!

  • D.M.

    9. maj 2013 | 23:01

    SF-SN

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA