KRAGUJEVAC: Pacijentima proteze vade iz jednjaka i pluća

Pacijenti pred hirurge stižu sa protezama u jednjaku i plućima, makazicama u ždrelu, "kamenjem" koje raste u nosu..

  • 0

Kragujevački lekari sa grudne hirurgije i klinike za ORL poslednjih godina sreli su se sa neverovatnim slučajevima gde su pacijentima iz jednjaka vadili čitave escajge, a zubne proteze čak i iz pluća. Najveći problem lekarima ipak prave pasulj i grašak koji završe u nosu, uhu ili bronhijama.

Muškarac star 34 godine primljen je u Klinički centar Kragujevac nakon tuče u kojoj je tokom udarca u glavu bukvalno "udahnuo" zubnu protezu. Ona je stigla do srednjeg režnja desnog plućnog krila! Situacija je bila visoko rizična. Sa tim se u koštac uhvatio specijalista grudne hirurgije dr Stanko Mrvić.

- Odlučivali smo se da li uopšte pokušati vađenje proteze bez hirurškog otvaranja grudnog koša. Proteza je bila duboko u plućnom tkivu. Kada iz disajnog puta instrumentima izvlačite strano telo imate otpor tkiva, organizam reagauje kao da se zagrcnete, stezanjem mišića. Tokom izvlačenja proteza može negde da zapne, a to pacijenta da košta života. Sa druge strane, hirurško otvaranje grudnog koša je složena operacija koja iziskuje dug postoperativni oporavak. Odlučio sam da pacijentu izvučem protezu bez operacije. Pacijent je kući otišao nakon 24 sata - kaže dr Mrvić.

Što je još interesantnije, ovaj hirurg je protezu vratio vlasniku, a da li je on stavio tamo gde joj je mesto ili radio drugu, doktor Mrvić ne zna.

Dr Ljiljana Erdevički, direktor ORL klinike Kliničkog centra Kragujevac objašnjava da stranih tela jednjaka najviše ima među decom koja gutaju novčiće, sitne delove igračaka, a u nos i uši stavljaju pasulj, grašak, kukuruz.

- Stari su nam takođe česti pacijenti, posebno bezubi. Oni nemaju osećaj koliki je zalogaj, pa progutaju veliki komad mesa ili pola kifle, koja im se zaglavi. Oni imaju problema i sa protezama. Neke proteze imaju kukice na krajevima, otkače se tokom noći, pa se zakače za zidove jednjaka - kaže dr Erdevički.

Jedan od pacijenata, zatvorenik, kliniku za ORL posećivao je redovno niz godina, tokom služenja kazne. Gutao je žilete, viljuške, noževe, sve iz escajga. Trudio se da zatvorske dane troši što manje iza rešetaka, a što češće u bolnici.

KC Kragujevac imao je i slučaj da je pacijentkinja stara 33 godine primljena iz doma za mentalno obolele. Progutala je makazice veličine devet puta četiri centimetra. Bile su delom u ždrelu, delom u jednjaku i pritiskale su grkljan. Žena je spasena.

Svi lekari slažu se u jednom, od metalne proteze može biti opasniji pasulj ili grašak! Takva, biološka strana tela, ne vide se na rentgenskom snimku. Kada dospeju u pluća počinju da bubre, klija pasulj. To izaziva tešku upalu.

Jedan od najneverovatnijih slučajeva odigrao se u KC Srbije. Ženi staroj 51 godinu iz nosa je izvađena plastična perlica koja je "mirovala" neverovatnih 48 godina. Žena je perlu u nozdrvu ugurala kao trogodišnje dete. Reč je o rinolitu. Kada strano telo dugo stoji u nosu na njemu se nagomilava kalcijum, to može da traje i decenijama, a strano telo raste u nosnoj šupljini postajući sve veći kamen!

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA