Hakeri ukrali 45 miliona $ sa bankomata!

Grupa sajber-pljačkaša banaka je u dva navrata krajem prošle i početkom ove godine, za samo nekoliko sati, sa računa u 26 zemalja ukrala 45 miliona dolara

  • 0

Grupa sajber-pljačkaša banaka, koja je u dva navrata krajem prošle i početkom ove godine, za samo nekoliko sati, sa računa u 26 zemalja ukrala 45 miliona dolara, optužena je za zaveru i pranje novca. U vezi sa ovim slučajem danas je u Njujorku je optuženo osam hakera.

Državni tužilac u Bruklinu Loreta Linč je, čitajući optužnicu protiv članova njujorške ćelije, ovaj slučaj uporedila sa čuvenom pljačkom Lufthanze s kraja 1970-ih, ovekovečene u filmu Martina Skorsezea "Dobri momci", javio je AP.

Hakeri su koordinisane akcije izveli 22. decembra prošle i 19. i 20. februara ove godine, tako što su najpre upali u bazu podataka bankovnih kartica, a zatim opljačkali bankomate širom sveta, prethodno uklonivši limite za podizanje gotovog novca i koristeći lažne kartice.

U vezi sa ovim slučajem u SAD je ranije ove godine uhapšeno sedam osoba kojima preti zatvorska kazna od 10 godina, a njihov vođa Alberto Jusi Lajud-Pena je ubijen krajem aprila u Dominikanskoj Republici.

Grupa je uhvaćena pošto je jedan osumnjičeni viđen na snimcima bezbednosnih kamera sa rancem punim novca, dok su se drugi fotografisali sa svežnjevima novčanica na Menhetnu.

Američki istražitelji nastavljaju da rade na ovom slučaju, a zasad je poznato da su hapšenja sprovedena i u drugim zemljama, ali se i dalje ne zna ko su glavni organizatori, niti gde se nalaze.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA