JOSIPOVIĆ I PAHOR: EU nepotpuna bez svih iz regiona

Predsednici Hrvatske i Slovenije poručili su da EU nije potpuna bez svih zemalja regiona i najavili da će svojim susedima politički i tehnički pomagati na putu ka Evropskoj uniji

  • 2

Evropska unija nije potpuna bez svih zemalja regiona, poručili su predsednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Borut Pahor.

Oni su još jednom podržavali evropske integracije svojih suseda i najavili da će im politički i tehnički pomagati na putu ka Evropskoj uniji.

Osim saglasnosti o značaju zajedničke evropske budućnosti posle ulaska Hrvatske u EU, 1. jula ove godine, oni su pozvali vlade dve države da što pre pronađu rešenje za dugogodišnji spor o štednji hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke koji se vodi pred Bankom za međunarodna poravnanja u Bazelu.

Josipović je siguran da će rešenje uskoro biti nađeno, jer, kako navodi, Hrvatska ne krši Memorandum o saglasnosti hrvatske i slovenačke vlade i ponaša se u skladu sa njim. Hrvatska i Slovenija u martu si potpisale memorandum o razumevanju, a tek posle toga Slovenija je ratifikovala hrvatski pristupni ugovor sa EU.

- Nadam se da će Hrvatska ispuniti obaveze iz Memoranduma. Raduje me da smo upravo danas, u okviru moje radne posete, uz prisustvo oba potpredsednika vlade i ministara spoljnih poslova, postigli načelan dogovor i poziv obema vladama da što pre nađu konačno rešenje - rekao je predsednik Slovenije.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 99% Srba ne želi u EU

    11. maj 2013 | 04:23

    99% Hrvata i Slovenaca ne želi Srbe u Uniji. Jedan deo njih jer Srbe smatraju varvarima (nekulturnima, nasilnima, zaostalima... ) ili zbog rata, a drugi deo zato jer ne žele zlo Srbiji, a znaju EU je zlo. Isto tako, 99% Srba ne želi u EU. I šta onda ove dve budale pričaju?

  • darko

    10. maj 2013 | 09:45

    Dve budale !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA