ERDOGAN: Sirija odavno prešla Obaminu "crvenu liniju"

- Jasno je da je režim (u Damasku) upotrebio hemijsko oružje i projektile. Prema informacijama kojima raspolažemo, upotrebili su oko 200 projektila - tvrdi turski premijer

  • 2

Sirijski predsednik Bašar al-Asad upotrebio je hemijsko oružje u sukobu sa svojim protivnicima i tako "već odavno" prešao "crvenu liniju" koju je postavio američki predsednik Barak Obama, izjavio je premijer Turske Redžep Tajip Erdogan.

- Jasno je da je režim (u Damasku) upotrebio hemijsko oružje i projektile. Prema informacijama kojima raspolažemo, upotrebili su oko 200 projektila - rekao je Erdogan u intervjuu za ogranak američkog TV kanala "En-Bi-Si Njuz" u Istanbulu.

Na pitanje koje dokaze ima za svoje tvrdnje, Erdogan je odgovorio da su to brojne žrtve napada hemijskim oružjem, kao i pacijenti sa teškim opekotinama koji su dopremljeni u turske bolnice.

- Možete da vidite po opekotinama ko je pogođen hemijskim projektilom - rekao je Erdogan, ističući da će Turska ove informacije dostaviti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Vašington je više puta istakao da bi upotreba hemijskog oružja u Siriji predstavljala tzv. crvenu liniju, ali i naglasio da će preduzeti korake tek pošto dobije pouzdane dokaze da je to oružje upotrebljeno.

Asadove trupe i pobunjenici optužuju jedni druge za upotrebu hemijskog oružja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA