Keri zabrinut zbog prodaje ruskog sistema S-300 Siriji

Američki državni sekretar izrazio je zabrinutost za bezbednost Izraela, ali nije hteo da govori šta bi to značilo za dalji ishod građanskog rata u Siriji

  • 8

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da bi prodaja ruskog protivraketnog sistema S-300 Siriji predstavljala destabilizujući faktor za bezbednost Izraela.

Keri je tokom boravka u Rimu izrazio zabrinutost za bezbednost Izraela, ali nije hteo da govori šta bi to značilo za dalji ishod građanskog rata u Siriji.

Prethodno je "Vol strit džurnal" objavio da je postignut dogovor između Rusije i Sirije o prodaji protivraketnih sistema S-300 koji bi uključili četiri baterije, šest lansirnih rampi i 144 rakete.

Rakete imaju domet od oko 200 kilometara i ceokupna oprema bi trebalo da počne da stiže u naredna tri meseca u Siriju, piše njujorški dnevnik, pozivajući se na izraelske izvore.

Agencija AP navodi da bi, ako režim Bašara al Asada u Siriji dođe do te vrste oružja, Zapad bio još dalje od odluke da se umeša u sukob u toj zemlji ili da uvede zonu zabrane leta.

- Sirija bi tada postala mnogo robustniji protivnik nego što je to bio režim Moamera Gadafija u Libiji - ocenjuje američka agencija.

Dodaje se da je Keri ranije ove nedelje imao sastanke sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim i liderom Rusije Vladimirom Putinom sa namerom da se dođe do zajedničke pozicije.

Ruske vlasti su nakon sastanka saopštile da će pokušati u narednih nekoliko nedelja da organizuju međunarodnu konferenciju na kojoj bi se za istim stolom našli predstavnici Asadovog režima i opozicija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA