DAČIĆ U SAD: Srbija očekuje dve milijarde investicija

U 2013. godini Srbija može da očekuje oko dve milijarde evra stranih investicija. Najviše ulaganja se očekuje u informaciono-komunikacione tehnologije

  • 3

Posle loše 2012. godine država u ovoj očekuje oko dve milijarde evra stranih investicija. U Agenciji za promociju stranih ulaganja, SIEPA, ističu da će 2013. biti godina informaciono-komunikacionih tehnologija. Premijer Ivica Dačić predvodi delegaciju koja će, narednih sedam dana, u Americi boraviti u vodećim kompanijama iz te oblasti.

Pred sam početak posete premijera Srbije Ivice Dačića Americi, predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija Džon Sejlor izjavio je da "Srbija mora da se otvori i da pokaže američkoj poslovnoj zajednici da postoje dobre poslovne mogućnosti za ulaganje".

On je u intervjuu za Glas Amerike rekao da se važnost Dačićeve posete vidi i u činjenici da dolazi u pratnji ambasadora SAD u Beogradu Majkla Kirbija.

Sejlor je istakao da će srpska delegacija u prvom delu posete boraviti u Sijetlu gde će potpisati ugovor sa firmom Majkrosoft, posle će otići u Silicijumsku dolinu gde će imati sastanke sa predstavnicima firmi iz IT sektora - NCR, IBM, Sisko, Jahu, Amazon..

Ono što bi za nove ulagače mogao da bude pozitivan znak jeste stav starih ulagača - više od 70 odsto kompanija koje već posluju u Srbiji, prema istraživanju, namerava i dalje da ulaže u našoj zemlji, makar u naredne tri godine. Ipak, od globalnih investicionih lidera u Srbiju stiže tek trećina. Šta investitori žele da vide?

Petar Petrović iz GEA FARM-a, autor istraživanja, kaže da investitore pre svega zanima pristup novim tržištima.

- Oni žele da vide pristup novim tržištima, analiza je pokazala da rastojanje od SAD predstavlja vrlo značajnu determinantu čak i za zemlje koje nisu SAD kada investiraju u određeni region - kaže Petrović.

Prema njegovim rečima, veoma je bitna raspoloživost radne snage u 2020. godini, što znači da postoji dovoljno prostora za usavršavanje i unapređivanje naših studenata.

Važan geografski položaj, blizina otvorenih tržišta, jeftina radna snaga na jednom su tasu vage. Birokratija, teška naplata potraživanja, kao i neretko nepoštovanje zakona i ugovora - ono je što koči ulaganja.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA