Zna tačan dan u nedelji za sve datume u 20. veku! (VIDEO)

Dejana Velojevića (29) iz sela Majur kod Jagodine možete pitati koji je dan bio određenog datuma bar sto godina unazad i dobićete istog sekunda tačan odgovor

  • 15

Dejan Velojević (29) iz sela Majur kod Jagodine ima neobičan talenat, za svaki datum zna i dan kada se zbio, pa tako bar sto godina unazad. Deksi, kako ga zovi prijatelji i meštani Majura, kažu da je on "bio jedino dete na svetu koje je i pre deset godina znalo za 3.000 ljudi iz sela, kad je ko rođen i kog dana".

Deksi je majursko čudo prirode. Ovaj momak koji je prirodno talentovan za matematiku a ima i fotografsko pamćenje, izazivao je pažnju od malena.

- Ja sam imala mnogo težak porođaj i Dejan je imao posledice zbog toga. On nije govorio do sedme godine života uopšte. Sve je razumeo, klimao glavom, u sebi sve prolazio, ali nije govorio. Kada je napunio sedmu godinu odjednom je progovorio. I tek tada je krenuo u prvi razred. Morali smo da ga damo u specijalno odeljenje jer je kasnio za svojom generacijom i psiholozi su mislili da nikada neće da progovori. Pre nego što je krenuo u školu znao je celu tablicu množenja napamet, iz škole kad bi došao nikada nije učio ni pisao, sve je pamtio, vidi i zapamti - priča Dejanova majka Vesna.

Meštani Majura kažu da u porodici Velojević, Dejan nije prvi sa ovakvim darom.

-Njegov pradeda Ilija Velojević bio je genije, pravi genije. Svi smo to znali. Dolazili su naši stari kod njega da im računa, da im u ono vreme vodi knjige, njegova matematika bila je nadaleko poznata, a nije imao ni dan škole. Dejan je ovaj talenat od njega nasledio. Mi znamo da on za celo selo, za 3.000 duša zna tačno kad je ko rođen i koji je to bio dan u nedelji - priča meštanin ovog sela Milivoje Ilić.

Majka je volela da Dejan ,"uči za popa", ali kako sama kaže, toliko je dobar da se plašila "da ga neko ne ubije".

- Dešavalo se da kad primi platu, on svima da. Dođu i pozajme se od njega i nikada mu ne vrate jer je mnogo miran i dobar. Trebalo je da bude sveštenik ali ja sam se plašila da će nešto da mu se desi jer njemu čovek može svašta da uradi, a da on ne pusti glas. Takav je. Samo sve pamti i sve sabira i množi - dodaje Vesna.

Dejan radi u jagodisnkoj firmi "Oprema" koja upošljava invalidna lica. Radi za mašinom na kojoj se seku delovi za nameštaj.

- Ja sam sa 17 godina odjednom sve počeo da pamtim. Možda jer sam dugo ćutao i u sebi sve računao. To mi je ostalo od detinjstva. Svi moji profesori zvali su moju majku da je pitaju kako ja mogu sve da pamtim. Eto, mogu. Ne znam kako. Možete me pitati u celom 20. veku koji je dan bio tog i tog datuma, nema šanse da promašim - kaže Dejan, koji za sekund odgovori na pitanje koji je bio dan zadatog datuma, bilo koje godine, navažno da li u ovom ili prošlom veku.

(P. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA