U Kruševcu grade desetu repliku Njegoševog hrama

Izgradnju Njegoševe kapele sa 50.000 evra finansiraće privrednik iz Moskve Ljubomir Ćurčić, a donator drugog hrama na Bagdali, čija gradnja uskoro treba da počne, je gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić

  • 10

U godini obeležavanja jubileja − 200 godina od rođenja vladike i vladara Petra II Petrovića Njegoša, jednog od najvećih srpskih pesnika i autora "Gorskog vijenca", u Kruševcu će biti izgrađena deseta replika Njegoševe kapele.

- Devet istovetnih crkava nalazi se širom Srbije, a Njegoševa kapela u Kruševcu biće izgrađena na Bagdali - rekao je prilikom osveštenja Krsta za početak izgradnje episkop kruševački David.

On je rekao da će Njegoševa kapela biti posvećena svetim mučenicima i pobedonoscima Georgiju i Dimitriju, a pored ove kapele, na Bagdali će se, kako je rekao, izgraditi još dva hrama.

Izgradnju Njegoševe kapele sa 50.000 evra finansiraće privrednik iz Moskve Ljubomir Ćurčić, a donator drugog hrama na Bagdali, čija gradnja uskoro treba da počne, je gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

Gašić, koji je prisustvovao osveštenju Krsta, rekao je da bi kamen temeljac, za treći veliki hram trebalo da bude postavljen iduće godine.

Prilikom potpisivanja ugovora o donaciji, privrednik iz Rusije je u kabinetu gradonačelnika najavio nove donacije i privrednu saradnju Kruševca i Moskve.

- Ovo je samo prva donacija, a biće ih još i to od strateškog značaja i za Kruševac i za Srbiju, u kojoj su se, posle 20 godina, koliko živim i radim u Moskvi, prvi put stekli uslovi za ozbiljnu saradnju - rekao je Ćurčić.

Partijarh srpski Irinej nedavno je gradonačelniku Kruševca Bratislavu Gašiću uručio visoko odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, "orden Svetog Save drugog stepena", za dela prema Crkvi, naročito pokazanim u svakodnevnom životu novoosnovane eparhije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    10. maj 2013 | 23:36

    ЗА ЦРНОГОРЦА: Ми смо Срби народ најнесрећнији: сваки Србин који се превјери- просто вјеру што загрли другу, но му простом не било пред Богом што оцрни образ пред свијетом, те се звати Србином не хоће, ово ти је Србе искобило , робовима туђим учинило. Његош „Шћепан Мали“

  • русија

    10. maj 2013 | 22:18

    Поздрављам !!!

  • русија

    10. maj 2013 | 22:33

    свака част

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA