KRALJEVO: Ukrali milion evra od žrtava zemljotresa?

Među poslovima koji su urađeni delimično ili uopšte nisu urađeni su i armiranje betonskih sokli, malterisanje dimnjaka, izrada temelja sa podnim pločicama, izrada trotoara

  • 13

Istraga o zloupotrebama u vezi sa izgradnjom montažnih kuća u Kraljevu nakon zemljotresa privedena je kraju.

Kako piše "Blic", u ovom poslu u periodu od aprila 2010. do aprila 2012. budžet Kraljeva oštećen je za više od 100 miliona dinara.

Nakon razornog zemljotresa u kojem su uništeni ili oštećeni brojni objekti, opština na čijem je čelu u to vreme bio Ljubiša Simović potpisala je ugovor o izgradnji montažnih kuća sa konzorcijumom u okviru kojeg su poslovale firme "Ju Keops", "Ving" i "Tehnoprofil". Zadatak konzorcijuma bili su radovi na izradi temelja i svih ostalih zanatskih radova.

- Čelnici opštine su nakon toga odobrili konzorcijumu neizvođenje pojedinih poslova predviđenih ugovorom, ali ugovorenu cenu radova nisu umanjili za vrednost neurađenog. Na taj način, konzorcijumu koji predvodi "Ju Keops" protivzakonito je obezbeđena imovinska korist veća od 44 miliona dinara - tvrdi sagovornik "Blica" blizak istrazi.

Opština Kraljevo je i sa "Putevim Užice" potpisala ugovor o donaciji skoro 18 tona armaturnog gvožđa, a dobijeni materijal je bez nadoknade preuzeo i ugradio u montažne kuće konzorcijum koji je uz saglasnost bivšeg gradonačelnika naplatio iz budžeta grada celokupan iznos od 1,7 miliona dinara doniranog armaturnog gvožđa.

Na kraju, kada je posao završen, nadzorni organ je predao izveštaj u kojem je stajalo da su konzorcijum tri firme i proizvođači izveli u potpunosti sve radove predviđene ugovorom na 465 kuća i naplatili ih.

- Posao nije završen, a u pojedinim slučajevima nije čak ni započet. Dešavalo se i da se gradi sa mnogo lošijim materijalima koji su plaćani kao najbolji. Međutim, nadzorni organ je to svesno prevideo - navodi naš sagovornik.

Na ovom poslu budžet grada oštećen je za 56 miliona dinara.

Među poslovima koji su urađeni delimično ili uopšte nisu urađeni su i armiranje betonskih sokli, malterisanje dimnjaka, izrada temelja sa podnim pločicama, izrada trotoara, postavljanje staklene vune. Kada se sve sabere, zloupotrebama čelnika opštine i angažovanih firmi Kraljevo je oštećeno za skoro milion evra.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA