DAČIĆ U INTELU: Vreme je da stignemo moderne zemlje (VIDEO)

Premijer Srbije se, u okviru trgovinske misije u Americi, susreo sa rukovodstvom svetskog lidera u proizvodnji čipova i komunikacione opreme

  • 5

Premijer Ivica Dačić rekao je za RTS u San Francisku da je Vlada Srbije odlučna da unapredi informaciono-tehnološko obrazovanje kako bi uhvatila korak sa modernim svetom i kako bi omogućila otvaranje novih radnih mesta.

On se u okviru trgovinske misije u Americi susreo sa rukovodstvom "Intela", svetskim liderom u proizvodnji čipova i komunikacione opreme.

Prema njegovim recima, ta kompanija, koja u Beogradu ima Centar za istraživanje i razvoj, spremna je da proširi saradnju i pomogne Vladi u unapređenju IT obrazovanja.

- Mi smo propustili ovu novu tehnološku revoluciju, vreme je da sustignemo moderne zemlje, a to ne možemo uraditi bez prisustva najvećih svetskih kompanija u našoj zemlji - naveo je Dačić.

Zato, kako je rekao, osim projekta, u kojem naša preduzeća koriste proizvode "Intela", zadatak je da u narednom periodu osmislimo kako da svako dete dobije kompjuter kako bi se podigao nivo obrazovanja.

- Sa druge strane naš zadatak će biti da dovedemo "Intel" u Srbiju u smislu proizvodnje. Postoje mnogi projekti gde bi naše kompanije mogle da rade sa njima, pa čak, kako su nam rekli, i na proizvodnji mobilnih telefona - napomenuo je premijer.

Potpredsednik "Intela" Majkl Bel kaže da ulaganje u informatičke tehnologije nije važno samo radi treninga i održavanja ljudi u koraku sa svetskim razvojem, već je važno lokalno prisustvo u informatičkim tehnologijama.

- Intel ima običaj da radi sa lokalnim kompanijama kada izbacujemo nove tehnologije širom sveta i velika prednost za jednu zemlju je ako ima proizvodne i softverske sposobnosti - kaže Bel.

I iskustvo i teorija pokazuju da one nacije koje više ulažu u tehnološko obrazovanje brže i napreduju.

- Mi smo izuzetno pametna nacija, naša deca su izuzetno pametna i ja ne sumnjam da će to vrlo brzo da se oseti ne samo što se tiče obrazovanja, već u privredi uopšte, pošto je ovo program koji će indirektno da uposli preko 20.000 radnika - kaže vlasnik "KomtrejdaVeselin Jevrosimović.

Jedan dolar uložen u obrazovanje u informacionim tehnologijama, pokazuje globalna računica, vraća se osam puta i to u kratkom roku.

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Profesor Informatike

    12. maj 2013 | 12:53

    Žele da unaprede IT obrazovanje, a pritom ne konsultuju naše IT stručnjake. Slušaju samo ono što im serviraju velike korporacije. Pogledajte model Nemačke, njihov Informacioni razvoj se bazira na Linux operativnom sistemu, odnosno verzijama istog koji sami razvijaju. U svojim šklama odavno su uveli Linux Operativni sistem. I kod nas bi to bilo odličnono rešenje, ako se zna da legalna verzija Windows OS kosta oko 70 e po računaru. Pomnožoite to sa desetinama hiljada računara koliko imamo u našim školama pa će te videti kolika bi to bila ušteda. A mi sigurno imamo dovoljno stručnjaka koji bi mogli da rade na razvoji naših verzija Linux OS, prilagođenih našim potrebama. Ovo je samo jedan od projekata koji veoma lako može da se se realizuje. Da ne pominjem ukupan broj računara u našem javnom sektoru koji apsolutno podjednako efikasno mogu da rade pod Linux OS. Linux OS je samo jedan od primera open sorce sistema koji možemo da koristimo. Tu su svakako i Open Office, Moodle, UCOZ, Wordpress, Jumla i druga besplatna rešenja koja bi nam sasvim odgovarala. Svakom detetu računar, bez povećanog broja časova Informatike u školama i promene statusa ovog predmeta u obavezni predmet... Valjda zato da svako dete (učenik) ima bolji pristup Facebook- u i youtube. Zašta trenutno najviše i koriste računare....

  • cica draza

    12. maj 2013 | 11:42

    Ce ti poklone neki procesor novi da mozes da igras morhuhni i da trsish plilistorci ;-)

  • student informatike

    12. maj 2013 | 21:19

    Profesore niste u toku. Proverite sta se dogodilo sa linux projektima u Nemackoj. Oni koji su realizovani su na kraju kostali vise nego da su koristili MS resenja. Linux support je drasticno kompleksniji i skuplji. Morate se malo edukovati, odavno ste vi zavrsili skole. Btw pisem sa linux based sistema da ne bude zabune u vasim zakljuccima. Takodje mislim da ima prostora za linux resenja ali oprezno, kao i sa ms resenjima. To sto vi mislite da je sve na linuxu besplatno ili jeftino govori o vasem neznanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA