NEVREME U BAČKOJ: Vetar čupao drveće, grad uništio useve (VIDEO)

Grad je dostizao veličinu golubijeg jajeta, vetar olujne jačine lomio je granje, a u nekoliko navrata i iščupao drveće. Štete na usevima su ogromne

  • 7

Jako nevreme praćeno gradom juče po podne zahvatilo je Južnobački okrug, u kom je najviše stradalo Despotovo, ali su posledice leda vidljive i u Bačkoj Palanci i okolnim mestima. Grad ojadio Kulu i Ruski Krstur, kao i naselje Kulpin nedaleko od Novog Sada.

Prema nezvaničnim informacijama timovi protivgradne odbrane dejstvovali su u celom okrugu, ali je zbog nedovoljnog broja ispaljenih raketa na nekim mestima efekat izostao.

Obilne padavine su njive u okolini Bačke Palanke ostavile pod vodom, a procena ukupne pričinjene štete očekuje se u narednim danima.

U Kulpinu je nevreme praćeno gradom počelo oko 17:45 i trajalo oko pola sata, a grad je dostizao veličinu golubijeg jajeta, dok je u nekim delovima atara bio i znatno krupniji. Vetar olujne jačine lomio je granje, a u nekoliko navrata i iščupao drveće. Štete na usevima su ogromne.

Grad ojadio Kulu i Ruski Krstur, u odbrani Kule od poplave u pomoć pritekli iz Crvenke

Kako javljaju gledaoci RTV-a u Kuli je "katastrofalno stanje", ne pamti se, kažu, ovakav grad koji je padao dugo, u dva talasa.

- Grožđe je obrijano, bašte i okućnice poplavljene, usevi sravnjeni sa zemljom. Ima slomljenih prozora, roletni. Prošle godine je bila katastrofalna suša,a sad ovo, a i Kula je privredno uništena, možete zamisliti kako je ljudima - kaže Perica Baća.

Kako je saopštio Damjan Miljanić, direktor kulskog "Komunalca" pet stabala je izvaljeno iz korena, u Kramerovoj, Titovoj, u parku i kod lovačkog doma. Ekipa "Komunalca" je skoro do ponoći sekla i odvozila palo drveće.

U Njegoševoj ulici se izlio Begejac. Radnici Komunalca su napravili nasip kako bi sprečili dalje izlivanje.

Kod "Kulatransa" i kod kapele je izvučeno 38 cisterni vode, 23 čoveka je radilo na otčepljavanju atmosferske kanalizacije kako bi se površinske vode povukle. Bilo je angažovano svo ljudstvo i sva vozila lokalnog komunalnog preduzeća, a pritekla je i pomoć iz Crvenke.

Nevreme je, kaže Perica Baća, prošlo kroz Ruski Krstur pa Kulu a u Crvenki i Vrbasu nije bilo većeg nevremena.

Prema noćašnjim informacijama Ruski Krstur je prošao još gore od Kule.

(Telegraf.rs / Rtv.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavijan

    12. maj 2013 | 16:13

    Di su protivgradne rakete???

  • zare

    18. maj 2013 | 13:01

    Tek ce biti nevremena,ne treba ulagati u protivgradne rakete vec u rakete za obaranje aviona koji nas zaprasuju i bave se modifikacijom klime.I prosla i ova vlast se oglusuju na apel za prestanak zaprasivanja.Pogledajte cesce u nebo pa cete videti o cemu se radi.

  • tomo vs

    12. maj 2013 | 20:09

    Sta lupetaju da Vrbas i Kula nisu imali stete od leda neka izadju u atar na granicu dve opstine da vide stetu od useva nista nije ostalo sve je potuceno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA